Lynne Tolley je praneteř Jacka Daniela, zakladatele palírny osobité americké whiskey. Mimo to navíc spravuje penzion a restauraci Miss Mary Bobo, kterou měl za svého života Jack tolik v oblibě. A protože má Lynne k whiskey, jídlu a vaření velmi blízko, prezentuje veřejnosti, jak si whiskey Jack Daniels vychutnat také tímto způsobem. Když ucítíte kouřový nádech ve vůni lynchburských jablíček nebo v právě upečeném hovězím hrudí s whiskey, poznáte, v čem je kouzlo vaření s Jackem.
Je mnoho způsobů, jak si vychutnat whiskey Jack Daniels. Například jako součást pokrmů. Whiskey totiž může být velmi překvapivou a inspirující ingrediencí právě v kuchyni a neztratí nic ze své kvality a nezaměnitelné kouřové chuti.
„Jídlo dostává díky whiskey hlubokou a intenzivní chuť. Má široké spektrum využití od omáček až po dezerty, proto se nemusíme bát experimentovat a lahodnou whiskey použít například místo vína. Perfektní je ve spojení se zvěřinou, skopovým masem, ale hodí se také k rybám a mořským plodům. Vždy když používáme whisky, musíme však zvážit její výraznost a intenzitu," doporučuje Martin Liška, který nyní působí v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a je zároveň lektorem školy vaření Chefparade, kde se věnuje mimo jiné i molekulární kuchyni.
Lynne Tolley, praneteř samotného Jacka Daniela, představuje již mnoho let veřejnosti, jakým způsobem s Jackem v kuchyni zacházet. Pokud jste vyznavači kulinářské magie a dobré kvalitní whiskey, jsou tyto recepty přímo pro vás. Nenechejte hrnce a vařečky dlouho čekat, zde máte návod, jak si začít Jacka vychutnávat novým způsobem. Recepty nejsou složité, ingredience jsou běžně k sehnání a výsledek chutná dokonale.
Suroviny (na cca 10 porcí):
asi 1,5 až 2,5 kilogramu hovězího hrudí
1 středně velká cibule, nasekaná najemno
1/4 šálku Jack Daniels Whiskey
1/4 šálku sójové omáčky
1/4 šálku kečupu
1/4 šálku hnědého cukru
1/4 šálku jablečného octa
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce worcesteru
2 rozmačkané stroužky česneku
pepř na ochucení
Postup přípravy: Předehřejte si troubu na 150 stupňů Celsia. Hovězí hrudí položte na pekáč mastnější částí nahoru. Nasypte na maso cibuli a polijte ho marinádou z ostatních ingrediencí. Plech utěsněte alobalovou fólií. Pečte pomalu přibližně čtyři hodiny.
Maso před nakrájením nechte vychladnout, ideální je pečeni krájet až druhý den. Stejně tak výpek se doporučuje slít a vychladit. Lépe tak odstraníte přebytečný tuk. Při servírování můžete výpekem polévat maso na krajíčku bílého chleba nebo ho využít při podávání s bramborovými hranolky.
Lynchburská jablíčka
Suroviny (na cca 5 porcí):
3 polévkové lžíce másla
6 oloupaných jablek
½ hrnku cukru
1/3 hrnku Jack Daniels Whiskey
Postup přípravy: Rozpustíme máslo, 5 minut na něm opékáme oloupaná nakrájená jablka. Přidáme cukr a whiskey a vaříme do zhoustnutí. Podáváme teplé. Zdobíme oblíbeným čerstvým ovocem.
16.02.2012 - 10:38:42
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...