GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Netopýrovi rodu Bacardi je už 150 let

 

 

Netopyrovi rodu Bacardi je uz 150 letNetopýr je odjakživa symbolem nočního života, lovu a tajemna. Je tomu už 150 let, co se stal také synonymem koktejlové kultury, kvality a dobré zábavy. Vybrala si ho totiž do svého loga společnost Bacardi, největší soukromý výrobce destilátů na světě.

 

Proč zvolila značka Bacardi za svůj symbol zrovna netopýra? V tomto případě platí známé pořekadlo „za vším hledej ženu". Don Facundo, zakladatel společnosti Bacardi, měl za manželku doňu Victorii Moreau, která mu byla oporou v pracovním i soukromém životě. Právě ona stojí za vznikem symbolu netopýra, bez něhož si tento rum dokážeme jen těžko představit.

 

Doňa Victoria si uvědomovala, jak důležité je odlišit vlastní značku od ostatních alkoholických nápojů, a proto hledala jednoduchý, ale srozumitelný znak. Inspirací jí byl tvor, který se zabydlel v palírně Bacardi. V indiánské tradici je navíc netopýr ztělesněním veškerého kulturního blahobytu. Pro Španěly je zase symbolem dobrého zdraví, štěstí a rodinné pohody. Chyběl tak už jen krůček od toho, aby se netopýr objevil také na etiketě Bacardi.

           

Netopýr značce Bacardi hned v počátcích velmi pomohl. Věhlas nového kvalitního rumu se ve druhé polovině 19. století velmi rychle šířil a ochutnat jej chtěli všichni. Často se stávalo, že si mnoho negramotných Kubánců objednávalo rum s obrázkem netopýra, aniž by věděli, jak se nový alkohol vůbec jmenuje.

 

Logo netopýra je s Bacardi dodnes neodmyslitelně spjato a jedná se o jeden z nejznámějších znaků v alkoholovém průmyslu. Od založení společnosti už sice uplynulo 150 let, ale symbol netopýra se za tu dobu změnil pouze sedmkrát, poslední podoba se objevuje na lahvích Bacardi od roku 2010.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

08.03.2012 - 15:38:03

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.