GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Změny ve světě míchaných nápojů

 

 


Změna či doplnění nabídky nápojového lístku přichází v hotelových provozech na řadu během roku hned několikrát. Zaměstnanci úseku Food & Beverage často přemýšlejí, co by klienty v dané sezoně mohlo zaujmout.

 

 

ilustracni foto

 

 

I míchané nápoje podléhají nejrůznějším trendům, stejně tak jako hudební, módní či automobilový průmysl. Úplně nových či originálních receptur koktejlů je ale stále méně. A tak se řada nejen hotelových provozů vrací k již známým a zavedeným, ale třeba momentálně zapomenutým recepturám, jež stačí více či méně inovovat a míchaný nápoj pro konkrétní sezonu je na světě. Záleží jen na tom, který podnik přijde s touto myšlenkou jako první. Eduard Ondráček, senior barkeeper, Warehouse # 1, k tomu dodává: "Trendem je sezonnost, twist neboli úprava staršího drinku a extra novátorská myšlenka, ale těch je velmi málo."


V rámci České republiky patří k nejoblíbenějším míchaným nápojům ty, ve kterých má zastoupení rum. "Z řad českých klientů stále převažuje tendence k rumu, už to není tak markantní, jako to bývalo, ale rozhodně není důvod se ho zbavovat. Módou zítřka je v této oblasti whisky a tequila," dodává Eduard Ondráček.


klasické drinky jsou na ústupu


Slova svého kolegy potvrzuje i Oldřich Podehradský, barman z pražského hotelu Le Palais: "V popředí zájmu místní i mezinárodní klientely jsou aktuálně nápoje, které znají a pijí všichni. Mezi takové míchané nápoje patří například mojito nebo cuba libre. Tento stav je ovšem příležitostí pro barmany, aby přišli s osvětou. Když k vám na bar zavítá klient, který si podruhé objedná to samé, nebojte se ho zeptat, zda nechce zkusit něco jiného. To host ocení."


Ukázku klasických drinků, tzv. Grand Classicals, naleznete níže.

 

01 BELINI


Legenda benátského Harrys baru z dílny gastro mága Ciprianiho


Složení: 4 cl broskovového pyré, vychlazené Prosecco. Krátce protřepeme s ledem, dolijeme Prosecco a scedíme do vychlazené šampaňské flétny.


02 BRANDY SMASH


Julep na bázi máty, Cognacu Godet a malin


Složení: 5 cl Cognac Godet VS, maliny, cukr, čerstvá máta, citronová šťáva. Na dně sklenky podrtíme tři velké maliny s trochou cukru, přidáme promnutou mátu, drcený led, koňak, pár kapek citronu a důkladně promícháme. Dosypeme ledem, ozdobíme snítkou máty a malinou na slámce.


03 MARTINY DRY COCKTAIL


Dodnes možná nejslavnější drink vůbec


Složení: 5 cl Tanqueray gin, 1 cl suchého vermutu. Po dohodě s hostem (stupeň suchosti, styl, ozdoba) v důkladně vychlazené míchací sklenici na velkou kostku ledu nalijeme gin a vermut a kroužíme dlouhou lžičkou asi 20 vteřin, scedíme do vychlazené koktejlové skleničky a ozdobíme olivou či twistem citronové kůry.


04 WHISKY SOUR


Klasický drink


Složení: 5 cl whisky, 2 cl citronové šťávy, 1,5 cl cukru, půl vaječného bílku z prověřeného chovu, bitter. V shakeru na sucho (dry shake) vytřepeme whisky, citronovou šťávu, cukr a půl bílku. Shaker otevřeme, přidáme dvě velké kostky ledu a důkladně třepeme 30 vteřin, scedíme do whiskovky na led, zakápneme bitterem a přidáme zástřik citronové kůry.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská, ve spolupráci s hotelem Le Palai
20.08.2012 - 08:30:13

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.