GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Pod zámkem je 20 milionů lahví. Nikdo neví, jak poznat ty otrávené

 

 

 

ilustracni fotoMetanolová aféra

 

Ministr financí Kalousek věří v obnovení prodeje alkoholu v řádu dní. Úřady se snaží přijít na to, jak jednoduše odhalit závadný alkohol.

 


Ministři Nečasovy vlády se snaží uklidnit výrobce a prodejce lihovin, kteří kvůli v pátek vyhlášené prohibici denně tratí desítky milionů korun. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že by se tvrdý alkohol mohl začít znovu prodávat během několika dnů. Jenže ve skutečnosti nikdo - ani vláda, ani výrobci - netuší, jak mezi miliony lahví bezpečně rozeznat ty nezávadné.


Ministerstvo zdravotnictví se zabývá tím, podle jakého klíče postupovat. "Teď neznáme žádnou definici bezpečného tvrdého alkoholu. Pustit něco selektivně je v tuto chvíli hrozbou," varuje náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.


Stále tak ještě existuje možnost, že se stát bude muset zbavit veškerého alkoholu, který teď leží ve skladech u menších prodejců i velkých řetězců. Úřady jsou však opatrné a nechtějí zatím říct, za jakých podmínek by k takto razantnímu opatření přistoupily.


Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin míní, že existuje jedna možnost, jak rozpoznat bezpečný obsah: například z každé palety tvrdého alkoholu by se vybrala jedna lahev jako vzorek - a výrobce by závazně řekl, že zcela jistě pochází z jeho produkce a že je nezávadná. Pak by to potvrdil ještě chemický rozbor. "Bylo by to celkem rychlé, a ne moc složité. Prostě bychom vybrali statistický vzorek, který by nám ukázal, že určitá část alkoholu je čistá. A že tedy může jít zpátky do prodeje," navrhuje předseda sdružení Kučera.


94 tisíc kolků zhoršuje situaci


"V normálních podmínkách by to šlo," připustil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. "Je-li jeden kus ze série závadný, i ostatní jsou považovány za závadné. Ovšem tady se nepohybujeme v normálních podmínkách. Působila tady kriminální skupina, která realitu zásadně pozměnila."


A situaci ještě více ztížil nález 94 tisíc kolků, které skončily jinde než v oficiální likérce. "Každý takový nález opět o to více znejišťuje prostředí, ve kterém se pohybujeme," podotkl Kopřiva.


Žádnou představu, jak zachránit svoje zásoby, nemají ani velcí prodejci. "Tímhle jsme se ještě vůbec nezabývali," potvrzuje Simona Caidlerová, mluvčí Aholdu. Obchodníci i výrobci doufají, že se řešení najde co nejdříve. Třeba jen Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje, že jen prodejci za pět dnů prohibice přišli na tržbách o 150 milionů. Ve skladech teď leží přibližně dvacet milionů lahví alkoholu, vedle toho ale celníci a policie odhalili i nelegální stáčírny a tajné sklady.


Stop i pro lahve ze zahraničí


Ministerstvo zdravotnictví teď nemůže pustit do oběhu ani lahve vyrobené v zahraničí, jakkoli policie naznačuje, že zdroj vadného alkoholu je pravděpodobně v České republice.


"Nemáme žádnou záruku, že by bylo stoprocentně jisté, že alkohol s nálepkou "made in" mimo Českou republiku, ať už je to Polsko nebo Německo, je bezpečný. Nemáme zaručeno, že ta nálepka nelže, že to nebylo vyrobené třeba v Karviné a někdo na to nedal vinětu polské likérky," zamítl náměstek Polák jednu z možností, jak alespoň některé lahve vyskladnit a začít prodávat.


Východisko existuje především v rychlosti, s níž se policii podaří chytit hlavního viníka metylové tragédie. "Když se policii podaří tu síť rozkrýt, budeme schopni precizně identifikovat ten kanál od zdroje do maloobchodu, a tudíž i z pozastavených lahví bude možné s chirurgickou přesností identifikovat ty závadné," slibuje Kopřiva.

 

Prohibice v Česku


23 mrtvých
Třiaadvacet obětí má dosud metylalkoholová epidemie. V kyjovské nemocnici včera zemřel devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou. Zhruba 40 lidí je nyní hospitalizovaných kvůli otravě metanolem. Kvůli kauze už padlo 24 obvinění.


95 jedovatých vzorků
Zhruba každý osmý ze 770 vzorků zajištěných v Moravskoslezském a Olomouckém kraji obsahoval podle policejní laboratoře ve Frýdku-Místku životu nebezpečné koncentrace metylalkoholu. Jednalo se o vodku a tuzemák, přičemž některé lahve byly opatřeny i kolky. Pravost etiket a kolků budou policejní experti zkoumat v dalších dnech.


100 000 kolků v černé stáčírně
Poblíž Plesné na Chebsku objevila policie dobře vybavenou nelegální stáčírnu alkoholu a zatkla tři cizince, kteří čekají na rozhodnutí o vazbě. Na statku bylo zařízení sloužící ke stáčení alkoholu, etikety, uzávěry, různě veliké prázdné lahve a 100 tisíc zdařilých padělků kolků.


Zákaz dovozu z Česka
Slovensko včera zakázalo prodej a dovoz českého alkoholu - vztahuje se na více než dvacetiprocentní alkohol.


Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z Česka zavedlo už od neděle Polsko. Výjimku má pivo a víno.


Ruská obchodní inspekce nařídila zvýšit kontroly dovozu a prodeje alkoholu původem z Česka a Polska.


Sázky na konec prohibice
Loterijní společnost Fortuna vypsala sázky na to, kdy bude v Česku zrušen zákaz prodeje alkoholu ve stávající podobě. Bookmakeři jako nejpravděpodobnější vidí týden od 24. do 30. září.


Ztráty
200 milionů: o tolik korun přijdou restaurace za každý den prohibice.


150 milionů: dosavadní ztráta tržeb obchodníků.


15 milionů: denní ztráta na čistých tržbách pro výrobce a dovozce lihovin.


25 milionů: denní ztráta pro státní pokladnu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Vojtěch Blažek, Kateřina Eliášová
20.09.2012 - 14:19:14

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.