GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.10.2018, svátek má Michaela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

JAMESON - Symfonie barvy, vůně a chuti: JAMESON SELECT RESERVE



 


Jameson Select ReserveNa český trh přichází novinka Jameson Select Reserve z dílny Midleton Single Distillery, která má ambice zaujmout ty, kteří chtějí poprvé vstoupit do světa irské whiskey, i ty, kteří se v něm již dobře orientují.

 

Koncept Jameson Reserves zahrnuje varianty

 


nejprodávanější Irish Whiskey na světě, které se od sebe výrazně odlišují. K Jameson 12 Years Old Special Reserve  

výhodně koupit(svými vlastnostmi je nejblíže whiskey, která se vyráběla v Dublinu v původní palírně v Bow Street), Jameson Gold Reservevýhodně koupit(s podílem whiskey zrající v tzv. panenských sudech z amerického bílého dubu), Jameson 18 Years Old Reservevýhodně koupit(sestavené z velmi starých destilátů) a Jameson Rarest Vintage Reserve 2007 (spojení starších obilných whiskey s charismatickými pot still whiskey, jež zrály jako druhá plnění sudů po Bourbonu) přistupuje nyní JAMESON SELECT RESERVE.

 

Co je to - single distillery a small batch?

 


Na etiketě láhve čteme několik výrazů, jež mají hluboký smysl, ale nemusí být na první pohled jasné. Single Distillery znamená, že vše, co tvoří aromatický a chuťový profil whiskey, vzniklo v jedné jediné - palírně, pod kontrolou jediného týmu a jeho manažerů, v tomto případě v Midleton Single Distillery. Výraz Small Batch, v překladu doslova malá dávka, a znamená, že Jameson Select Reserve obsahuje malé množství obilné whiskey, která je vyrobena speciálním destilačním procesem, a to jí dodává na výjimečné chuti a adekvátní nasládlosti.


V případě JAMESON SELECT RESERVE jsou ve hře ještě další okolnosti, jež jsou částečně popsány na zadní etiketě láhve. Především se potvrzuje, že jde o kombinaci pot still whiskey, tedy pálenku získanou třístupňovou periodickou destilací směsi ječného sladu a nesladovaného ječmene, což představuje celosvětově unikátní metodu (běžně se takto destiluje whisky pouze z ječného sladu) jedinečnou i na irském ostrově samém, s grain whiskey small batch, která je destilována 1x v periodické destilaci a 2x v kontinuální destilaci. Exkluzivita Jameson Select Reserve pak spočívá ještě v tom, že tato grain whiskey, čili obilná whiskey, se destiluje pouze jednou za rok a právě a jedině pro tuto reservu.

 

Hodnocení Jim Murrays Whisky Bible 2013 

 

Podívejme se nyní podrobněji na anatomii této whiskey. Jak je v Midleton Single Distillery zvykem, větší část komponentů zrála v silně vypálených sudech po Bourbon whiskey a v decentně toustovaných(opékaných) sudech po sherry. Ty první jim dávají dřevitý kořeněný tón, vůni a chuť vanilky a decentní svíravost, ty druhé přidávají tmavší barevný odstín a ovocnost. Do akordu této whiskey pak energicky zasahuje právě grain whiskey, jež akord odlehčuje a přidává mu přírodně nasládlý akcent.


Jim Murrays Whisky Bible 2013 uvádí tuto whiskey jako Jameson Black Barrel, tedy tak, jak ji znají příznivci značky ve Spojených státech amerických. Tam je tak vzácná, že její distribuce byla původně omezena pouze na New York. Jima to přimělo k poněkud závistivému zvolání „New Yorkers are a lucky bunch!" („Ti Newyorčané jsou ale šťastná banda!"). Nyní je k mání i v Evropě jako Jameson Select Reserve, což ovšem na Jimově hodnocení nezanechalo stopy. Ve vůni oceňuje pulzující kořennost ve spojení s nasládlostí rozemleté směsi sladu a ječmene a všímá si mátových a zázvorových signálů. V chuti dominuje podle jeho názoru obilí podporované karamelkami. Závěr pak podle něj vyznívá jako kávová masáž. Autor hodnocení si všímá obtížného úkolu mastera blendra vyvážit kompozici obilnou whiskey, která běžně představuje v Midleton Single Distillery velmi robustní produkt. A právě křehká grain whiskey získaná procesem small batch plní skvěle svou náročnou úlohu.

 


Podle názoru Alexe Mikšovice, Whiskies of the World Ambassadora společnosti Jan Becher Pernod Ricard, Jameson Select Reserve bezpečně splní požadavky českého trhu. Nese výsostné znaky této skutečně třikrát destilované značky a především je opravdu lahodná.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

10.04.2013 - 06:18:21

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.