GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Opojná vůně medu

 

Správná medovina musí pocházet z kvalitního květového medu a celý jeden rok zrát. V Krkonoších to moc dobře vědí, a tak jejich opojný nápoj získal ocenění až ve skotském Edinburghu. Dokonce třikrát.

 

Krkonošská medovina, foto Apicor

 

Stačí, když vejdete do výrobny společnosti Apicor v Rudníku nedaleko Vrchlabí, a do nosu vás okamžitě udeří libá vůně medu. Line se z plastových kádí, v nichž se připravuje okolo třiceti tisíc litrů medoviny. Výrobci však musejí být trpěliví - uvařená medovina se dává zkvasit a pak ještě nechává celý jeden rok zrát. Teprve potom ji v Apicoru smíchají s bylinnými výluhy a stočí do lahví s originální etiketou.

Pavel Cerman mluví o medovině a její výrobě s neskrývaným nadšením. Člověku se nechce věřit, že je původním povoláním strojní inženýr a k výrobě tradičního alkoholického nápoje se vlastně přiženil. "Tchán s tchyní byli celí život učitelé a zároveň zapálení včelaři. Medovinu si dělali sami doma. Moc mi chutnala, a tak jsem je přemluvil, abychom ji zkusili dělat ve velkém. V roce 1999 jsme uvařili první káď a od té doby ušli docela dlouhou cestu," směje se Cerman. V současnosti firmu řídí společně se svou manželkou a jejími rodiči.

Nejdřív dělali medovinu z vlastního medu. Brzy však zjistili, že "domácí" zásoby nestačí, a tak začali med vykupovat. Nyní spolupracují s výkupcem, který nakupuje med od včelařů z oblasti Ústí nad Orlicí, Lanškrouna i z širokého okolí.

"Med musí být květový a mít určité vlastnosti, které si důkladně hlídáme. Jaké? To je výrobní tajemství," říká Pavel Cerman. Krkonošská medovina, která získala certifikát Originální produkt Krkonoše, obsahuje zásadně osmnáct procent alkoholu. Důvod je prostý: pokud by měla méně než patnáct procent, musela by se ošetřit umělými stabilizátory a po otevření by dlouho nevydržela. Stejné je to i s bylinnými výluhy - jde o lihové extrakty z bylin, případně ovoce, opět bez umělých látek a stabilizátorů.


reklama:



Nepřekvapí, že medovina z Apicoru je známá hlavně v oblasti Krkonoš, kde ji odebírají hotely, restaurace, prodejci suvenýrů či obchodníci s alkoholem. Daří se jí ovšem expandovat i mnohem dál, a to nejen po Česku. O dobrou pověst na britských ostrovech se jí postaralo několikanásobné ocenění na mezinárodní soutěži alkoholových nápojů ve skotském Edinburghu. Druhé místo tam získala medovina s mandlovou příchutí. Višňová a klasická medovina se podělily o bronzovou příčku.

Poměřit síly s producenty kvalitního alkoholu se tedy Krkonošští nebojí. Vrásky by jim však mohli dělat výrobci, kteří jejich řemeslo berou na lehkou váhu. "Velkou konkurencí pro nás jsou pančované medoviny, které se připravují tak, že se prostě jenom smíchá med, voda a alkohol. Žádné vaření, kvašení nebo roční zrání. Naši zákazníci ovšem ukázali, že si raději vyberou poctivou kvalitu, a doufám, že to tak i zůstane," uzavírá Pavel Cerman.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Leoš Kyša, foto Apicor
05.02.2010 - 07:15:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 5 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.