GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Šampaňské je nejlepší nalité do nakloněné sklenice, soudí vědci 

 

 

ilustracni fotoNejlepší způsob, jak zachovat šampaňské v optimální kvalitě, je nalévat ho dobře vychlazené po stěně nakloněné sklenice. K tomuto zjištění, známému léta letoucí zkušeným výčepním a znalcům piva, dospěli nyní i francouzští vědci, kteří podrobili šumivé víno zkouškám v laboratorních podmínkách.


Odborníci vedení francouzským enologem a chemikem Gérardem Ligerem-Belairem z univerzity v Remeši tak poprvé vědecky například dokázali, že pro zachování nejlepší chuti šampaňského je dobré podávat víno v teplotě pouhých čtyř stupňů Celsia.


Bublinky vznikající při uvolňování kysličníku uhličitého v tekutině jsou podle nich základem chuti všech známých šampaňských, jiných šumivých vín, ale také piv a limonád. Již dřívější výzkumy ukázaly, že se tím nejlépe dostane chuť a aroma k chuťovým pohárkům konzumentů.


Ale až teď se potvrdilo prý to, co se dlouho předpokládalo, a sice, že důležitý je i způsob nalévání šampaňského do sklenice; právě ten určuje, kolik kysličníku uhličitého v něm zůstane poté ještě obsaženo. A čím více, tím lépe.


Vědci proto vyzkoušeli dva různé způsoby nalévání. Jednak nalévali šampaňské přímo shora, jednak do nakloněné sklenice po její stěně. Zjistili, že druhý, pomalejší způsob nalévání, dokázal uchovat až dvakrát větší množství kysličníku uhličitého než v prvním případě. Plyn také více udržuje chladné prostředí, přičemž optimální jsou zmíněné čtyři stupně. Studenější šampaňské by už naopak kysličník uhličitý vázalo již příliš.


Studie se objevila v nejnovějším vydáním amerického odborného časopisu Journal of American Agricultural and Food Chemistry.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
28.12.2010 - 10:50:59

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.