GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Odborníci otevřeli bednu se stoletou skotskou z Antarktidy

 

ilustracni fotoVýzkumníci dnes po týdnech pomalého rozmrazování otevřeli bednu s lahvemi stoleté skotské whisky, kterou novozélandští polárníci letos v únoru vysekali z antarktického ledu. Po otevření lahví si ale podle agentury AP výzkumníci nejspíš nebudou moci dát skleničku. Lahve budou uchovány kvůli historické hodnotě.


Whisky byla objevena v chatě, ze které se britský polárník sir Ernest Shackleton pokusil v roce 1907 jako první dobýt jižní pól. Expedice skončila nezdarem a zklamaní polárníci museli v Antarktidě ponechat většinu svých zásob včetně pěti bedýnek skotské whisky Mackinlay.


Přepravky s ušlechtilým nápojem byly objeveny v roce 2006. Vysekat z ledu se je podařilo až letos v únoru. Odborníci pak jednu z nich několik týdnů rozmrazovali ve speciální místnosti ve městě Christchurch na novozélandském Jižním ostrově, uvedl australský server news.smh.com.au. Bedýnku poprvé otevřeli až dnes. Nigel Watson, výkonný ředitel společnosti Nadace antarktického dědictví, která výzkumníkovu chatu renovuje, otvírání označil za choulostivý proces.


Skrývala 11 lahví skotské whisky Mackinlay z let 1896 nebo 1987 důkladně zabalených v papíře a slámě, aby vydržely úskalí Shackletonovy expedice. I když přepravka byla původně hluboce zmrazená, ušlechtilá tekutina v polárních podmínkách 30 stupňů Celsia pod bodem mrazem nezmrzla a podle AP bylo slyšet, jak naráží do stěn lahví.


Australský server napsal, že jedna z 11 lahví nebyla tak plná jako zbylých deset. Původně se usuzovalo, že v bedně je tucet lahví. Poslední prý možná vypil člen Shackletonova týmu.


Podle odborníků je skotská v pozoruhodně dobrém stavu, nikdo ji ale zřejmě vychutnávat nebude.


Bednu budou nyní odborníci uchovávat v chladu a každá z lahví bude v příštích týdnech zhodnocena a restaurována. Z některých budou extrahovány vzorky, pravděpodobně pomocí stříkačky skrz korkový uzávěr, a zaslány skotskému výrobci lihovin Whyte & Mackay, který lihovar Mackinlay před lety převzal. Na základě jejich chemické analýzy chtějí výrobci namíchat whisky podle původního receptu, který se ztratil.


Jedenáct lahví se pak vrátí do svého domova - pod dřevěnou podlahu Shackletonovy chaty na Rossově ostrově na okraji Antarktidy, uvedla AP.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.08.2010 - 13:34:42



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 2 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.