Raki, pastis, sambuca nebo ouzo. Jakého že mají tyto pálenky společného jmenovatele? Je jím anýz. Jednoletá rostlina bedrník anýz, která má už odpradávna široké využití v lékařství i v potravinářství, se hojně pěstuje hlavně ve středomořských oblastech.
Nejstarší doloženou anýzovkou je arak, pálenka vyráběná v arabských zemích a ve východní Indii. Překlad slova arak znamená v arabštině potit se a je odvozen od kapání při destilaci. Muslimský alchymista Jabir ibn Hayyan vynalezl destilační aparaturu, která původně sloužila k destilaci parfémů z květin a výrobě kosmetiky zvané "kohl". Název "Al-kohl" označující výrobu této kosmetiky zkomolili křesťané na alkohol, neboť velmi rychle objevili i jiné využití destilačního přístroje.
Arabové se ovšem velmi rychle poučili a začali zásobovat nemuslimský svět pálenkou obohacenou anýzem. Původní receptura a postup pro výrobu tohoto destilátu se zachoval dodnes, jen název se v některých zemích změnil, proto je spíše arak známější pod názvem raki. Největšími výrobci tohoto destilátu jsou Turci, kteří si jej také hojně dopřávají.
Vyrábí se z kvalitních hroznů, které se nejprve suší, poté se vylisují a nechají několik měsíců kvasit. Proces následné destilace je dvojitý a až při druhé destilaci se pálenka obohacuje právě anýzem a dalšími druhy koření. Nejčastěji se v Turecku raki podává ředěná vodou nebo na ledu. Anýz totiž v kombinaci s vodou vytváří zajímavé mléčné zakalení ve sklenici, kterým jsou také všechny anýzovky charakteristické.
Řekové nazývají anýzovou pálenku ouzo a považují ji za svůj národní nápoj, samozřejmě kromě vína. Na rozdíl od Turecka se v Řecku anýzovky ještě obohacují květy skořicovníku, někdy se přidává i kardamom. Příběh vzniku názvu ouzo je poněkud komický.
Vznikl pravděpodobně tak, že první zásilka destilátu ochuceného anýzem putovala z Řecka přes Itálii do Francie někdy kolem roku 1800, italský úředník označil bedny s alkoholem "USO Marsilla", tedy pro použití v Marseille. Francouzský obchodník, který zásilku obdržel, bohužel neovládal italštinu, a tak napříště již požadoval pálenku pod názvem USO. Stačilo několik dalších mírných zkomolení slova a dnešní název pro řeckou anýzovku byl na světě. Způsob podávání je stejný jako v Turecku.
Co by to ale Italové byli za obchodníky, kdyby jen převáželi náklad a nezjistili, co že to vlastně je a jestli by se to nedalo vyrábět i doma. Aby se místní výrobci odlišili, rozhodli se obohatit pálenku o černý bez. Na rozdíl od ostatních anýzovek je sambuca výrazně sladší, a to právě díky přídavku černého bezu.
Také způsob jejího podávání je poněkud odlišný. Italové ji obvykle pijí se třemi kávovými zrnky, která se rozžvýkají a zvýrazní tak anýzovou chuť, nebo se sambuca přidává do kávy místo cukru. Někdy se také sambuca zapálí, přiklopí se druhou sklenkou, destilát se vypije a slámkou se poté vtáhnou výpary z druhé sklenky. Údajně se tak nejlépe vychutná aroma destilátu.
Ve Francii vděčí anýzovka za slávu zákazu absintu v roce 1915. Paul Ricard (dodnes jedna z nejlepších a nejznámějších značek pastisu ve Francii) tehdy začal vyrábět anýzovku pod názvem Pastis. Původní francouzský absint obsahoval totiž velké množství anýzu a badyánu; stačilo už pak jen vynechat zakázaný pelyněk a také snížit alkohol a anýzový destilát byl na světě. Francouzi pijí pastis s pramenitou vodou chlazený nebo se také hojně užívá do různých koktejlů.
TIP AUTORA: ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
Pastis Ricard
Elegantnější anýzovka, obohacená o lékořici, badyán, výrazně voňavá se zlatavým zabarvením. Jde o příjemný aperitiv, doporučuji servírovat ředěné vodou nebo v namražených sklenkách.
Cena: 495 Kč
Ouzo 12 Tsantalis
Příjemná vůně lékořice, připomínající hašlerky, ostřejší alkoholický projev. Konzumuje se nejčastěji v kombinaci s ledovou vodou nebo ledem a vodou v poměru 1 díl lihoviny a 2 - 5 dílů vody.
Cena: 331 Kč
Raki Yeni
Tato pálenka se vyznačuje výrazně anýzovou vůní, chuť je velmi elegantní a jemná. Raki může sloužit jako příjemný digestiv, doporučuji ředit pramenitou vodou. Teplota při podávání 8 - 10 °C.
Cena: 412 Kč
Sambuca Ramazzotti
Destilát s plným a výrazným aromatem anýzu, v chuti jemný s hodně sladkým projevem.Doporučuji pít jako digestiv po jídle, podávejte chlazené jen samotné.
Cena: 379 Kč
V lékařství se užívá hlavně při střevních potížích, podporuje tvorbu mateřského mléka, urychluje trávení a podporuje vykašlávání.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
01.09.2010 - 09:56:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...