GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Poklady vápenité Pálavy

 

Vinařství reistenKdyž se duchovní otec vinařství Reisten Radek Nepraš rozhodl, že založí vlastní vinařství, vydal se odlišnou cestou než většina moravských vinařů.

Vzhledem k častým pobytům ve Francii a zkušenostem s tamními víny dovezl pro výsadbu svých vinic sazenice z oblastí, ve kterých se daná odrůda cítí nejvíc doma. Sauvignon tak pochází od řeky Loiry, pinot blanc z Burgundska a Alsaska a ryzlink rýnský z německého Rheingau. "Domníváme se, že klony odrůd pěstované v původních oblastech svého výskytu jsou trochu jiné než ty používané u nás. Vína pak mají eleganci a zachovávají si něco z původní oblasti," vysvětluje obchodní ředitel Reistenu Petr Očenášek.

Vinařství naleznete v jedné z nejkrásnějších částí Pálavy, v malebné obci Pavlov. Výrobní a sklepní prostory patří v Pavlově mezi ty nejstarší. Původní sklep byl budován už v sedmnáctém století, nadzemní prostory vinařství jsou asi o sto let mladší. Přestože sklep je historický, samotná výroba je moderní. Vína jsou zpracovávána pomocí metody řízeného kvašení v nerezových tancích za pomoci počítače. Červená dozrávají v barikových sudech z francouzského dubu.

Zajímavostí je použití menších tanků pro kvašení vína - jeden druh vína se tak rozdělí do více nádob a s každou je pak možné pracovat trochu jiným způsobem. Část vína je vyráběna víc na vůni, část na plnou chuť a další na barvu. Jednotlivé tanky se před lahvováním smíchají a výsledné víno má pak od každého něco. Produkce vín není příliš velká, Reisten patří mezi střední výrobce s roční produkcí okolo 125 tisíc lahví.

Dvacet osm hektarů plodných vinic je ve vlastnictví vinařství, žádná další surovina se nedokupuje. Třetinu hroznů je dokonce vinařství nuceno prodávat kvůli malým sklepním prostorám.


reklama:



U Božích muk



Na vinicích Reistenu se pěstují spíš bílé odrůdy se zaměřením na sauvignon, ryzlink rýnský a pinot blanc. "Pro dobré víno nestačí jen sazenice révy, ale také třeba dobrá poloha vinice. Naším rodinným stříbrem je vinice U Božích muk, která je minerální díky vápencovému podkladu Pálavy. Pěstujeme tam ryzlink, pinot blanc a sauvignon," říká Petr Očenášek.

Další zajímavou tratí je bezesporu Valtická, ležící u Mikulova přímo za Svatým Kopečkem. Tady Reisten pěstuje převážně modré odrůdy. Vinice je opět hodně vápenitá, zejména díky tomu, že leží na úpatí Pálavy, a volné vápno je tak dešti splavováno přímo do vinic.

Třetí vinicí, kde vinařství sklízí své hrozny, je Nad Nesytem. "Vinohrad je díky své poloze nad největším rybníkem na Moravě zvláštní, velká vodní plocha v parných létech přes den odráží sluneční paprsky přímo do vinice a zajišťuje tak lepší zralost hroznů. V noci pak uvolňuje vláhu," popisuje vinici Očenášek.

Snaha o výrobu špičkových vín vedla k rozhodnutí nabízet vína spíš do gastronomie a privátním klientům. "Naším cílem není proniknout do řetězců. Chceme, aby naše vína našla místo v předních restauracích, vinotékách a obchůdcích s vínem. Nejsme příliš velké vinařství a většinu zaměstnanců potřebujeme ve vinohradu a ve sklepě. O samotný obchod se starám jen já a distribuci vín většinou zajišťují naši stálí partneři," vysvětluje strategii vinařství Očenášek.

Po domluvě je možné Reisten navštívit nebo si domluvit řízenou degustaci vín. Zatím zde bohužel nelze přespat. Letos ale plánují vedle výstavby moderního vinařství zřídit také penzion. "Prodej hroznů je pro nás dočasné a nevýhodné řešení. Výkupní ceny jsou velmi nízké a také tím sami nabízíme naší konkurenci kvalitní produkt - hrozen, který bychom mohli raději zpracovat sami," dodává Očenášek.

Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

PINOT BLANC POZDNÍ SBĚR 2008, MAIDENBURG

Víno se vyznačuje vůní tropického ovoce a ovocných květů. V chuti je příjemně minerální, plné, kulaté, s ovocnou dochutí. Hodí se k drůbežímu masu, tvrdším sýrům a zeleninovým salátům. Cena: 299 Kč.

 

Vinařství Reisten
Česká ulice 17/18
Pavlov

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ALEŠ POKORNÝ
17.03.2010 - 10:07:43



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 2 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.