GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Králem vín je ledové Veltlínské zelené 2008 od Vajbara z Kobylí

 

 

Král vín 2009KRÁL VÍN České republiky, největší soutěž domácích vín byla dohodnocena. Skupina velmi zkušených degustátorů, pod vedením autora projektu Branko Černého, ohodnotila během prvního srpnového týdne všech přihlášených 1 077 vín.

Vína do soutěže v letošním roce přihlásilo 157 vinařských společností a vinařů z Čech a Moravy. Účast českých vinařů byla tradičně nižší – vinařů je tu o hodně méně, než na Moravě, na druhou stranu by se v Čechách určitě našlo více než 7 výrobců kvalitního vína. Z moravských podoblastí byla nejméně zastoupena znojemská – 19 vinaři, mikulovská přihlásila 33 vinařů, slovácká 37 a nejhojnější účast tentokrát přišla z velkopavlovické – 59. Zbývající dvě vinařství pochází z míst mimo vinařské oblasti.

Vína byla rozdělena do 6 soutěžních kategorií. Bílých vín do 7 g zbytkového cukru soutěžilo 334, červených do 7 g cukru 277, růžových vín a klaretů 72. Nejvíce obsazenou kategorií je tradičně kategorie vín od 7 do 70 g zbytkového cukru – Král vín 2009letos se v ní objevilo 349 vín. V nejsladší kategorii nad 70 g zbytkového cukru sbíralo většinou vysoké body 30 vzorků. Tradičně se nejméně obsazenou stala kategorie šumivých vín s pouhými 15 vzorky.

Hodnocení probíhalo v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích prostřednictvím originálního hodnotícího programu pomocí počítačů. V každé komisi byli rovnoměrně zastoupeni vinaři, sommelieři a pracovníci SZPI, respektive Vinařské fakulty MZLU v Lednici. Všichni hodnotitelé patří mezi špičku tohoto oboru u nás, řada z nich má i bohaté mezinárodní zkušenosti. Ve 4 komisích zasedli špičkoví vinaři a sklepmistři: Ing. Zdeněk Peřina, Libor Jestřáb, Vítek Esterka, Ing. Jiří Hort, Ing. Vlastimil Černý, Miloš Lanžhotský, Mgr. Ing. Marek Šťastný, Josef Valihrach, Michaela Bačovská, Karel Matula a Karel Novotný. Vedle nich pak Ing. Josef Balík, Ph.D. a Ing. Jaromír Veverka z vinařské fakulty MZLU v Lednici a inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce Bc. Jaroslav Suský a Bc. Kateřina Černá. Tým pak doplňují publicisté a sommelieři: Dr. Luboš Bárta, Iva Kovaříková, Ing. Marek Babisz, Libor Nazarčuk, Ivo Dvořák, Dita Skřivánková, Ing. Pavel Chrást a Martin Bedřich.

Celkem bylo uděleno 26 nejvyšších ohodnocení symbolem 5 korunek. Toto hodnocení přináleží jen zcela špičkovým a mimořádným vínům a uděluje se dle jednotlivých kategorií poměrným systémem – čím více hodnocených vzorků v Král vín 2009kategorii, tím více pětikorunek může být uděleno. Ve třech případech došlo k rovnosti bodů, proto bylo ocenění uděleno o 4 více, než vycházelo z prostého výpočtu. Dalších prestižních medailí se 4 korunkami se letos dočká 110 vín a pro celých 204 je připraveno ceněné ohodnocení 3 korunek.

 

Šampionem největší tuzemské soutěže vín se stalo ledové víno Veltlínské zelené ročník 2008 od vinařství Vajbar z Kobylí na Břeclavsku. Na stobodové stupnici získalo od poroty 91,33 bodů. Výsledky soutěže vyjdou tradičně ve speciální knižní publikaci, která má restauratérům, sommeliérům a milovníkům vín usnadnit orientaci v předvánoční nabídce. Kromě prezentací všech přihlášených vinařství a hodnocení všech soutěžních vín v nich milovníci vín najdou také senzorické posouzení nejlepšího vína každého vinařství a gastronomické doporučení.

 


    Novinkou letošního ročníku je podrobný rozbor vybraných nejlepších vín v laboratoři univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ten by měl dokázat závislost mezi senzorickou a chuťovou kvalitou a biochemickými vlastnostmi vína.

 

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

05.09.2009 - 09:56:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 10 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.