GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

ZNOVÍN získal na Znojemsku titul Šampiona i cenu za nejlepší kolekci

 

 

ZNOVIN ziskal na Znojemsku titul Sampiona i cenu za nejlepsi kolekciRozhodla o tom odborná komise Národní soutěže vín - znojemské vinařské podoblasti, která v historických prostorách Louckého kláštera ve Znojmě vína hodnotila. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2009 společnosti ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. se stal Šampionem soutěže a zároveň získal ZNOVÍN s velmi vysokým hodnocením také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín.

 


Do soutěže vinaři přihlásili 144 vzorků především bílých vín, kterými je znojemská podoblast vyhlášená. Celých 43 vzorků pocházelo právě ze ZNOVÍNU ZNOJMO, což v souvislosti s udělením ceny za nejlepší kolekce svědčí o mimořádně vyrovnané velmi vysoké kvalitě vín tohoto vinařství.


„Obvykle cenu za nejlepší kolekci získávají vinaři s podstatně méně vzorky, protože do soutěže přihlásí pouze svou špičku. Vyhrát s 43 vzorky při průměrném hodnocení 86,48 bodů, tedy na úrovni stříbrné medaile, je věc nevídaná i ve srovnání s nejprestižnějšími světovými soutěžemi," komentoval triumf ZNOVÍNU ing. Marek Babisz, který za Národní vinařské centrum hodnocení vín zajišťoval.


Vítězem mezi polosladkými víny se stal Tramín červený, výběr z hroznů 2009 rovněž ze ZNOVÍNU. Mezi sladký víny nejvíce porotu zaujal Ryzlink vlašský, slámové víno 2009 Ivany Nápravové. Zweigeltrebe rosé, kabinetní víno 2010 z Vinařství Waldberg Vrbovec vyhrálo kategorii růžových vín a z červených vín komise jako nejlepší vybrala Zweigeltrebe, pozdní sběr 2009 opět ze ZNOVÍNU ZNOJMO.


Komise udělila vedle titulu Šampiona, vítězů kategorií a ceny pro nejlepší kolekci také 28 zlatých a 16 stříbrných medailí. 109 nejlepších vín dále postoupilo do celostátních kol soutěže, kde se utkají o prestižní místo v Salonu vín ČR a titul absolutního Šampiona.


Hodnocením vín znojemské vinařské podoblasti skončil seriál nominačních soutěží v jednotlivých vinařských podoblastech - velkopavlovické, oblasti Čechy, mikulovské a slovácké. V prosinci proběhne 1. celostátní kolo Salonu vín - národní soutěže vín 2012 a v lednu pak druhé finálové kolo. V únoru 2012 budou vyhlášeny konečné výsledky soutěže a veřejnost se tak dozví, kdo získal titul absolutního Šampiona, vítězství v jednotlivých kategoriích, medaile, cenu za nejlepší kolekci, a složení Salonu vín pro rok 2012. Koncem února bude slavnostně otevřen nový ročník degustační expozice Salonu vín.


Výstava Národní soutěže vín - znojemské podoblasti proběhne v sobotu 15.10. od 13 do 21 hod. v Jihomoravském muzeu ve Znojmě, kde budou mít návštěvníci příležitost ochutnat soutěžní vína a posoudit jejich kvalitu ve světle hodnocení odborné poroty.


Poznámka:
Znojemská vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek dávají znojemským vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti.


Nejlepších výsledků zde vinaři tradičně dosahují s Veltlínských zeleným, Ryzlinkem rýnským, Müllerem Thurgau a Savignonem. Červené barvy hájí zejména Svatovavřinecké a Frankovka.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
05.10.2011 - 14:59:11

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.