GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejdražší vína světa mají etiketu Château Lafite. Za kolik se draží?

 

 

ilustracni fotoNejdražší lahev vína na světě je z doby Napoleona III. a stála ekvivalent čtyř milionů korun. Za tento starožitný artikl dnes nejvíc utrácejí Číňané. Stará vína se prodávají i u nás, i když ceny jsou podstatně skromnější.

 

 

Když psal americký spisovatel Thomas Stanley svoji knihu Stop Acting Rich (Přestaňte předstírat, že jste bohatí) s podtitulem Do What the Rich Do (Dělejte totéž, co boháči), zjistil, že jen 7,3 procenta dotazovaných milionářů má ve sklepě aspoň jednu lahev vína dražší než sto dolarů. Kdo tedy kupuje v aukcích světových firem všechna ta stará francouzská vína ze skvělých vinic a nejvyhlášenějších sklepů za desetitisíce, ba statisíce dolarů?

 

 

V poslední době se ukazuje, že to jsou hlavně čínští zbohatlíci. Nejsilnější hráči na aukčním trhu, Christies, Sothebys, Bonhams a pár dalších, mají tři čtvrtiny svých celosvětových výnosů z aukcí v Hongkongu. Loni se tam prodalo víno za 164 milionů dolarů. Letos bude suma ještě vyšší.

 

 

Také dosud nejdražší lahev vína na světě se prodala loni v hongkongském hotelu Mandarin Oriental. Bylo to burgundské Château Lafite Rothschild z roku 1869 a stálo v přepočtu 232 692 dolarů. Sklenka by přišla na 29 000 dolarů. Jenže majitel je sotva bude pít. Spíš si lahev efektně nasvítí a udělá z ní hlavní atrakci vlastního vinného sklepa. Nebo ji koupil jako investici a časem se ji pokusí se ziskem poslat dál.

 

 

Předchozí rekord držela síň Christies s lahví Coté de nuits z roku 1978, prodanou před pěti lety v New Yorku za 211 500 dolarů. Mekka obchodu se starým vínem se od té doby definitivně přestěhovala z New Yorku na východ.

 

 

Z gangsterského baru

 

Pokud někoho zaráží, že velké síně draží vedle Rembrandtů také lahve a bedny s vínem, tamější znalci mu vysvětlí, že to je dávná tradice. Tyto síně totiž vznikly před téměř třemi stovkami let z potřeby najít kupce pro celé panské domy - se vším od sklepa po půdu a kůlnu na kočáry. Víno se v nich tudíž dražilo od začátku.

 

Dodnes jsou velkou atrakcí dražby vín z vyhlášených sklepů a slavných domů. Například ze sklepa skladatele Lloyda Webera nebo z legendárního newyorského klubu "21", kam chodili slovutní gangsteři, spisovatel Ernest Hemingway i prezident John F. Kennedy. Populární jména a velká vína budí vášně. Christopher Forbes si v roce 2007 koupil v Christies v Londýně lahev Château Lafite z roku 1787, která údajně patřila americkému prezidentovi Thomasu Jeffersonovi. Dal za ni rekordních 156 000 dolarů. Znalci však vzápětí její autenticitu napadli a spor, který popsal Benjamin Wallace v knize Billionaires Vinegar (Miliardářův ocet), dodnes nebyl uzavřen.

 

 

Stará vína se prodávají i u nás, i když ceny jsou podstatně skromnější. Aukční síň Meissner-Neumann jimi pravidelně zpestřuje své aukce umění a starožitností. Nejbližší taková příležitost bude 16. prosince v pražském hotelu Intercontinental.

 

 

Aukce

 

Sothebys
Vzácná vína
pátek a sobota 11. a 12. listopadu
New York, 1334 York Av.
www.sothebys.com

 

 

Sothebys
Nejvybranější vína
sobota a neděle 14. a 15. ledna 2012
Hongkong, Hotel Mandarin Oriental
www.sothebys.com

 

Christies
Vzácná vína
úterý 15. listopadu
Ženeva, hotel Four Seasons
www.christies.com

 

 

Christies
Nejvybranější vína
ve dnech 25., 26. a 28. listopadu
Hongkong, Convention Centre, Wanchai
www.christies.com

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Naďa Klevisová
14.11.2011 - 12:06:35

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.