GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Co musí umět someliér

 

 

ilustracni fotoJe to jen pár dní, co Tomáš Brůha, hlavní someliér Bohemia Sektu, získal titul nejlepšího someliéra České republiky. Ve čtrnáctém ročníku Trophée Bohemia Sekt - Sommelier ČR, naší nejvyšší oborové soutěže, mu bezchybný výkon přinesl už třetí vítězství. Ve finále porazil Jakuba Krále z Merlot Grands Vins, který též bojoval o hattrick, a na třetím místě Pavlu Třasoňovou z brněnského Petit Cru, pro niž to byla první účast v soutěži.


Kompletní výsledky letošního Trophée, včetně seznamu všech 22 špičkových tuzemských someliérů a míst, kde své mistrovství předvádějí, najdete na stránkách www.trophee.cz.


Galavečer začal promítáním krátkého šotu, ve kterém se moderátor ptal náhodných chodců na ulici, co to vlastně znamená výraz someliér a co si představí pod pojmem sekt brut. Výsledek nebyl příliš optimistický a ukázal, že ač profesionalita someliérů každým rokem stoupá a dnes se mohou v soutěžích směle postavit i zástupcům vinařských velmocí, v obecném povědomí o této profesi a víně obecně máme ještě co dohánět.


Someliérem se rozumí především gastronomický specialista na víno, snoubení pokrmů a vína, ostatní nápoje a delikatesy. Počátky má tato funkce v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace. Dojem ze servisu může hrát v restauraci nejméně stejně důležitou roli jako kvalita jídla. A právě someliér o zákazníka pečuje, je schopen zdůraznit hodnotu jídla zvýšit hostův požitek. Jeho úkolem není jen ověřit, zda je víno v pořádku, a správně jej hostům naservírovat. Ti nejlepší dokážou své hosty skvěle odhadnout a nabídnout jim právě to správné víno, zavést s nimi o víně rozhovor (pokud o to stojí) a zodpovědět případné dotazy, zpříjemnit pobyt v podniku a zvýšit jeho prestiž. Jsou typicky odpovědní i za nákup vína a tvorbu nápojového lístku, péči o vinný sklep, zaškolování číšníků a mohou fungovat i jako manažeři nápojového sektoru.


Jak se zjišťuje nejlepší someliér v soutěži? Klání sestává z několika částí, jednou z nich je teoretický test, v němž soutěžící zodpovídá na otázky z široké škály témat: práce na vinici, technologie, terminologie, domácí i zahraniční vinařské oblasti, vinařský zákon... Dnes už samozřejmostí i na domácích soutěžích by měla být část otázek v angličtině. Schválně, na kolik otázek na pravé straně, jež pocházejí z letošní soutěže Trophée (celkem jich bylo 50 a na test maximálně 50 minut), znáte odpověď? Další částí jsou praktické zkoušky. Soutěžící musí v časovém limitu bezchybně naservírovat například láhev sektu či červeného vína včetně dekantace do karafy. Oblíbeným úkolem je servis kompletní magnum lahve (objem 1,5?l) šampaňského mezi předem určený počet hostů tak, aby v každé sklence bylo stejné množství vína a v lahvi nezbyla ani kapka. Zní to jednoduše, ale každému z hostů můžete nalít jen jednou, k žádné sklence se nelze vracet!


Typickou součástí je i tzv. slepá degustace, kdy someliér popisuje neznámé víno a snaží se co nejpřesněji určit odrůdu, ročník a místo původu vína. Právě slepá ochutnávka často srazí na kolena i ty největší odborníky.


Piper-Heidsieck
Ačkoliv byla firma založena už roku 1785, její jméno se proslavilo více v USA než Evropě. Víno se mihlo ve snímku Synové pouště s Laurelem a Hardym (1934), a stalo se šampaňským amerického filmového průmyslu.


Foto autor, bohemia sekt: Finalisté Jakub Král, Tomáš Brůha a Pavla Třasoňová
Soutěž Tomáš Brůha servíruje Zweigeltrebe z dekantační karafy.


TEST


Slámová vína se mohou lisovat z bobulí, jejichž cukernatost dosáhla min. 32?° ČNM, za:


a) 1 měsíc
b) 2 měsíce
c) 4 měsíce
d) Žádná odpověď není správná


Since November11 2008 taken DRC a lease for the vineyards Corton Grand Cru:


a) Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix
b) Corton-Charlemagne, Ladoix-Serrigny, Pernand-Vergelesses
c) Clos du Roi, Bressandes, Renardes
d) Corton, Bressandes, Ladoix


Vin de goutte znamená:


a) Samotok
b) Druhé víno
c) Specialita z oblasti Jura
d) Žádná odpověď není správná

 


SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:


1)B, 2)C, 3)A


AKTUALITY
Grand Jour de Champagne


Začátek listopadu v Praze oživil svátek šampaňského, oslava špičkových šumivých vín pořádaná společností House Champagne Épernay-Prague. Ta představila vína formou velké prezentace několika domů ve Smetanově síni Obecního domu a sérií řízených ochutnávek zaměřených na konkrétní ročníky, styly či producenty.


Krom stovek milovníků šampaňského akce přivítala i několik vážených hostů. Šlo už tradičně o Richarda Juhlina, jednoho z největších světových odborníků na Champagne, který právě dokončuje knihu 8000 Champagnes. Dorazilo též několik zástupců vinařství a premiérově Thibault Le Mailloux, ředitel komunikace v organizaci CIVC (Commission of the Interprofessionnel Comité du vin de Champagne).


Velká Champagne Exhibition představila poměrně širokou škálu šampaňských domů zastoupených na našem trhu. Od velkých a důvěrně známých značek jako G. H. Mumm, Piper-Heidsieck, Taittinger či Perrier Jouët bylo možné plynule přejít ke krásným Blanc de Blancs šampaňským od domů R&L Legras či Bonnaire, užít si divoké zajímavé mladé rosé Théopile z domu Louis Roederer či výrazná specifická šampaňská připravovaná za použití dubových sudů z domu Henri Giraud. V oblasti Champagne stále poměrně výjimečný biodynamický přístup a exotičtější projev předvedla vína domu Francoise Bedel.


Zřetelná byla snaha prezentovat výlučnost šampaňského v kontextu jiných šumivých vín. Často se hovořilo o narůstajícím vlivu asijských trhů, jeden z banketů se přímo týkal snoubení šampaňského a pokrmů z Asie.


Součástí slavnosti byla rovněž someliérská soutěž s mezinárodní účastí zaměřená speciálně na Champagne. Do finále se bohužel neprobojoval žádný zástupce Česka. Utkal se v něm Rasťo Šuták ze Slovenska, Reza Nahaboo ze Švýcarska a Raimonds Tomsons z Lotyšska, kterému nakonec patřilo i vítězství.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
16.11.2011 - 12:05:26

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.