GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jak kombinovat sýr a víno? Podívejte se, jak může vypadat výběr sýrů k bílému i červenému

 


Jak dát dohromady sýr a víno? Podívejte se na tři profesionálně sestavené sýrové talíře. První poslouží jako univerzální dezert, druhý jako ideální doprovod k bílému vínu nebo šampaňskému a třetí k vínu červenému.

 

 

ilustracni foto

 

 

"Při kombinování sýru a vína žádná absolutní pravidla neplatí," myslí si Alena Lucáková, která se právě na sýry v pražském Domě U Závoje specializuje. Pár základních pravidel se však respektovat vyplatí. Například to, že sýry s modrou plísní a bílé víno nejdou dohromady. Tedy pokud to není víno portské, slámové či botrytické, tedy s vysokým obsahem zbytkového cukru.


"Modrá plíseň je výrazná a sýr je velmi slaný, protože se po dobu zrání potírá roztokem se solí. Pokud si k němu dáte suché bílé víno, budete mít pocit, že buď sýr nebo víno jsou hořké. Tato kombinace je úplný zabiják chutí," vysvětluje Alena Lucáková.


Sýr ani víno nesmí toho druhého do páru "přebít"


U dalších druhů sýrů tak jasná hranice většinou nevede. Jen je třeba dbát na to, aby ani sýr, ani víno toho druhého do páru příliš nepřevyšovaly intenzitou. "Musí to být hladké, harmonické spojení, jakému Francouzi říkají bon mariage," říká Alena Lucáková.


Například u kozích sýrů to znamená, že zatímco ty vyzrálejší a chutí intenzivnější se budou dobře doplňovat především s těžšími červenými víny, méně vyzrálý kozí sýr bude patřit spíše na neutrální sýrový talíř nebo jako doplněk k lehčímu červenému nebo suchému bílému vínu.


Čím se tedy při výběru sýra pro sváteční pohoštění řídit? Především tím, že není bílé víno jako bílé víno. Zatímco suché bílé víno (a také šumivé víno) se bude dobře snoubit spíše s méně vyzrálými a méně aromatickými sýry, které nechají vyznít jejich jemnější chuti, těžší bílá vína (slámová, botrytická nebo třeba portská) patří při volbě sýra potřebují podobný doprovod jako vína červená.


Jak se sýr servíruje


Servírovat můžete sýry jako Francouzi. Francouzská sýrová kultura (nejrozvinutější na světě, ne nadarmo se Francouzi chlubí, že jim vycházejí na každý den v roce sýry nejméně dva) počítá s tím, že na stole bude kousek od každého typu sýra, který se tu vyrábí.


"Ten je vždy sestaven ze zástupců pěti druhů sýra - kozího, měkkého, tvrdého, aromatického a sýra s modrou plísní. Ale každý z nich je tak specifický, že se to s jedním vínem nikdy zcela uhrát nedá," říká Alena Lucáková.


Vychutnat si sýr ale můžete také jako pravý Angličan: "Mají tradici konzumovat svého stiltona s portským vínem. V portském ho dokonce i macerují, což z něj dělá další stupeň delikatesy." Po italsku si můžete dát jeden druh italského sýra (třeba pecorino nebo Parmigiano Reggiano na stůl jako dezert, ze kterého si každý po chuti ukrojí.


A nebo jako Španělé můžete svým hostům předložit sýr typu manchego. Ti ho často servírují i s vrstvou želé z červeného ovoce: "Když mi to poprvé naservírovali, dost mě to překvapilo, ale je to specialita, které se spolu dobře snoubí."

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
21.12.2011 - 11:21:19

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.