GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Na kvalitním vínu může investor vydělávat desítky procent ročně

 

 

ZAHRANIČNÍ VÍNA. Investoři kupují hlavně francouzská vína z Bordeaux. Vydělat lze především na investici do vín, která se teprve začínají vyrábět. Jejich cena totiž při uvedení na trh obvykle značně vzroste. Velké zhodnocení pak přináší úspěch vína v soutěži.

 

 

ilustracni foto

 

 

Výnosy z investic do vína jsou v posledních letech poměrně vysoké a podle vinařských expertů i jistější než u akcií, dluhopisů či komodit. Kvalitní francouzská vína z Bordeaux vydělávají desítky procent ročně a výjimečně i více. Kdo je jen "spotřebitel" vína, neměl by se do těchto investic pouštět bez rad odborníka, varuje znalec a obchodník s víny Zlatko Míčka.


Ten doporučuje investovat do vín z Bordeaux, a to pomocí systému "en primeur", jiné trhy pokládá za riskantní. Systém en primeur znamená nákup vín už v době sklizně révy, tedy před lahvováním a uvedením na trh. I když se dá podle počasí a stavu hroznů teoreticky odhadnout, jak kvalitní bude nový ročník vína, představuje koupě vína en primeur riziko, že to nevyjde. Prodává se proto levněji než při uvedení na trh a investor by měl vydělat nejméně na tomto rozdílu.


"V prvních 18 měsících se cena vína zhodnocuje nejvíc, obvykle o 20 až 40 procent," říká someliér a publicista Branko Černý. Jde právě o rozdíl mezi nižší cenou od vinaře a očekávanou prodejní cenou vína. Víno en primeur dál zraje v sudech či v lahvích, i když se dostane na trh. Jeho průměrné zhodnocení v té době pak podle Černého v průměru činí 10 procent ročně.


V letech 1999 až 2009 rostly ceny vín nakoupených v režimu en primeur z Bordeaux o 12 až 14 procent ročně. Průměrný roční výnos - bez nákladů na skladování - činí 11,7 procenta, říká Míčka. Z ročníků 2000 až 2008 vydělalo podle jeho dat nejvíc víno Carruades de Lafite z vinařství Pauillac, ročník 2007, a to v průměru 272 procent ročně. Vína řady vinařství ale nevynesla nic. U zmíněného vinařství přitom platí slova majitele Sommeliérské akademie Petra Viceny, že dobrý vinař nemívá jen jedno kvalitní víno.


Investujte nejméně 50 tisíc eur


Investici do vína je lépe rozložit. Podle Míčky by měla činit alespoň 50 tisíc eur, rozdělených na pět dílů, což znamená koupit každý rok víno za 10 tisíc eur. Při postupném prodeji části vín investor časem točí investované peníze. Náklady na skladování vína a rady o vhodné době pro nákup a prodej vína pak činí necelé procento investice.


Kvalitní vína lze koupit také na londýnské elektronické burze Liv-ex. V pěti indexech vín, které burza sestavila, převládají vína z Bordeaux. Podle Míčky je ale vliv tohoto trhu stále relativně malý.


Ceny vín en primeur z Bordeaux vyhnal nahoru zájem čínských investorů. Od letošního vrcholu v květnu nebo v červnu klesla jejich cena asi o 13 až 14 procent na úrovně, které považuje Míčka za rozumné. "V roce 2008, kdy začínala recese, byly výchozí ceny nízké. Investoři, hlavně čínští, je ale vyhnali hodně vysoko, protože nevěděli, kolik vína z Bordeaux vlastně stojí. V současné době se již začínají orientovat. Do konce roku by měly ceny stagnovat," říká someliér a dovozce vína Tomáš Dominec. Zatímco ročníky vín Bordeaux 2009 a 2010 byly vynikající, letos byla část úrody pěkná a část průměrná. Podle Domince je tedy otázka, jak se bude vyvíjet jejich cena. "V Česku v posledních dvou letech zájem o investice do vína silně vzrostl. Průměrný nákup u nás činí zhruba sto tisíc korun, což je relativně málo," dodává.


Investice do českých a moravských vín jsou kratší


Investovat je možné i do českých a moravských vín. "Jejich životnost ale často činí 3 až 5 let, zatímco u velkých zahraničních vín z Bordeaux i odjinud 15, 20 i 30 let. Naše vína je tak obvykle třeba prodat během dvou let. Pak může jejich kvalita klesnout," uvádí Míčka.


Také v Česku lze koupit vína en primeur. "Pak může být víno o 30 až 40 procent levnější než při uvádění na trh. Vinař vítá peníze v době, kdy je nejvíc potřebuje. V nejhorším bývá zhodnocení investice oněch 30 až 40 procent. Po devíti měsících se víno začne lahvovat nebo se dodává do prodejní sítě. Víno v lahvích dál zraje, jeho cena obvykle roste o 10 procent za rok. A když zvítězí v soutěži, třeba i o 100 procent. Jde o celkem rozumné riziko," míní Černý.


Minimální investice může činit i desítky tisíc korun. To je ale spíše hra. Skutečná investice by měla být o řád či dva větší. Černý doporučuje koupi celých šarží vína malého či středně velkého vinaře, ideálně při vinobraní, a to 500 až 3000 lahví, u nichž je prodejní jistota.


Také Černý varuje, že zahraniční vína často zrají daleko déle a jejich cena může růst delší dobu. Moravská by měl majitel i podle Černého raději do dvou let prodat. Investor by také měl mít už v době koupě vína představu, jak ho později prodá. A vědět, že víno by nemělo tvořit více než pětinu investorova portfolia.


Při prodeji vína je třeba doložit kvalitu skladování. Vína en primeur jsou do uvedení na trh u vinaře. S ním se lze dohodnout na dalším skladování či na pomoci s uváděním vína na trh. Sklep má mít podle Černého teplotu 12 až 14 stupňů Celsia. V zimě nemá teplota klesat pod 6 až 7 stupňů, v létě přesáhnout 16 stupňů. Aby se z lahví neodlepovaly etikety, je někdy třeba koupit za 10 až 15 tisíc korun odvlhčovač.


Mít víno dlouhodobě v běžné lednici je nesmysl. Koupě specializované stojí při větším počtu lahví i přes deset tisíc korun. Některé firmy nabízejí pronájem vinného boxu. Malé stojí i do tisíce korun ročně, za sto a více lahví zaplatíte několik tisíc za rok. Někteří výrobci či distributoři pronajímají při koupi vína nad určitou částku box zdarma.

 

272 %


vydělalo v průměru ročně francouzské víno Carruades de Lafite z vinařství Pauillac, ročník 2007.

 

 

Zddroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: František Mašek
30.12.2011 - 11:09:07

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.