GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Daň na víno už byla, nic dobrého nepřinesla

 

 


ilustracni fotoV posledních týdnech se rozhořela debata o zavedení spotřební daně na tichá vína. Státnímu rozpočtu by další miliarda nepochybně slušela, lihovarníci a pivovarníci by rovněž uvítali zdražení do jisté míry konkurenčního produktu. Ale přímočará matematika a rychlé soudy zde bohužel neplatí. Často se hovoří o spravedlnosti a stejných podmínkách pro všechny. Úhel pohledu se však i zde velmi rozchází. Rovnost podmínek přece musíme vnímat v kontextu celé Evropské unie. V žádné vinařské zemi EU není spotřební daň na tichá vína jako rozpočtový příjem zavedena, protože by poškozovala domácí vinaře.

 

 

Zatímco pro dovozce by byla daň de facto jen administrativním úkonem, naši vinaři by museli zřídit daňové sklady, vést příslušnou evidenci, nést náklady kontroly. Tyto náklady by byly zhruba o 40 procent vyšší než u importérů, a snižovaly by konkurenceschopnost našich vinařů. Vína z Moravy a Čech by se mohla snadno stát pro domácí spotřebitele cenově nedostupná. Úvahy o spotřební dani tedy musejí nutně provázet úvahy o celém vinařském odvětví, o udržitelnosti produkce vín světové úrovně, o dalším vývoji turistického ruchu druhého nejnavštěvovanějšího regionu republiky, o folkloru, vinařské kultuře atd.


Ale zpátky k matematice. Uvažuje se o výběru 1,5 miliardy korun ročně. Jaké by ale byly náklady výběru daně od stovek a tisíců vinařů? Kolik nezdaněného vína by se dovezlo z blízkého Rakouska a Německa? Jaká část produkce by se rozpustila v šedé ekonomice? Jak vysoké náklady státu by vznikly po útlumu odvětví v sociálně citlivém regionu? Vyplatí se tedy vůbec daň, nebo tento daňový pokus zaplatíme nevratným poškozením dalšího tradičního odvětví? Daň už tu historicky byla. V roce 1990 vyšplhala v novodobé historii nejvýše a v té době zde zároveň byla nejnižší plocha vinic. S eliminací daně se nám plocha zvětšila až na nynější stav.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 





 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Josef Svoboda, místopředseda Svazu vinařů České re
20.03.2012 - 06:33:55

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.