GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Titul "Vinařství roku 2011" získal "Malý vinař" Františka a Hany Mádlových

 

 

Titul Vinarstveiroku 2011 ziskal Maly vinar Frantiska a Hany MadlovychTřetí ročník soutěže o titul Vinařství roku 2011, kterou vyhlašuje Svaz vinařů ČR již má svého vítěze. Nejlepším vinařstvím České republiky se stalo vinařství „Malý vinař" František a Hana Mádlovi. Během slavnostního galavečera 12. dubna v pražské Lucerně převzal František Mádl ocenění z rukou ministra zemědělství Petra Bendla. Vítěz se utkal ve finále s dalšími pěti vinařstvími, která byla nominována z 878 tuzemských vinařských společností. V kategorii Cena veřejnosti Vindemia publica 2011 zvítězilo vinařství Vinné sklepy Valtice, a.s.



Do samotného finále soutěže postoupili vinaři František Mádl, Vladimír Tetur a Miroslav Volařík a společnosti Moravíno s.r.o., Znovín Znojmo a.s. a Vinné sklepy Valtice, a.s..


„U všech finalistů jsme se setkali s vysokou profesionalitou a především důležitým aspektem - entuziasmem a láskou k vínu. Všichni byli výborně připraveni a vybrat vítěze nebylo proto snadné. Rozhodovali skutečně maličkosti," uvádí Ivo Dvořák, předseda odborné poroty. Ta se nakonec rozhodla udělit titul Vinařství roku 2011 právě vinařství Františka Mádla. „Jedná se o vinařství, které vyrábí nejen znamenitá vína, ale má koncepci rozvoje, podporuje vzdělávání a má i šetrný přístup k přírodě. Je to vinařství, kde kvalitní víno hraje hlavní roli," dodává Dvořák.
Majitel vinařství František Mádl převzal od ministra zemědělství Petra Bendla bronzovou plaketu a finanční prémii ve výši 100 000 Kč od generálního partnera České spořitelny. Navíc teď vítěze čeká také uvedení do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. „Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku 2011, za který jej získal," říká tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.


VINDEMIA PUBLICA 2011


Vítězem v kategorii Cena veřejnosti Vindemia publica 2011 se stala společnost Vinné sklepy Valtice, a.s. O ceně veřejnosti Vindemia publica rozhodovala široká veřejnost, která letos vybírala z celkem 51 vinařství. Hlasování probíhalo od 1. 3. do 5. 4. 2012, a to z webového rozhraní, nebo díky aplikaci pro chytré telefony ANDROID a IOS. Celkově podpořila veřejnost svá oblíbená vinařství 12 824 hlasy.


VINDEMIA ACTA 2011


Za kvalitní novinářskou práci propagující víno ocenil Svaz vinařů ČR titulem Vindemia acta 2011 v letošním roce novináře Jiřího Kolečka, který patří k nejuznávanějším enonovinářům s dlouholetým zájmem o moravská a česká vína.


O SOUTĚŽI


Soutěž vyhlašuje již třetím rokem Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za významné podpory Vinařského fondu ČR a dalších partnerů. Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v České republice si statut soutěže Vinařství roku zakládá na komplexním posuzování vinařských společností - tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. Martin Půček k tomu dodává: „Odborníci posuzovali vinařství nejen podle objektivních kritérií jako např. úspěchy v oblastních soutěžích systému Národní soutěže vín, finální umístění v Salonu vín ČR i podle úspěchů ze zahraničních soutěží. Ale také na základě toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství apod." Historicky prvním držitelem titulu Vinařství roku 2009 se stal Vinselekt Michlovský, v loňském roce se vítězem Vinařství roku 2010 stala společnost Bohemia Sekt, a.s.


CHARITATIVNÍ PROJEKT


Charitativní aukce je již samozřejmou součástí projektu Vinařství roku a nechyběla v Lucerně proto ani letos. Originálních sady vín od finalistů soutěže povýšili na umělecká díla přední čeští výtvarníci, aby prostřednictvím aukce na finálovém večeru nebo i díky on - line aukci (která běží až do 30.4. na www.vinarstviroku.cz) podpořili dobrou věc. Výtěžek aukce ze slavnostního večera letos činí 210 000 Kč a bude poukázán ve prospěch společnosti DIALOG JESSENIUS o.p.s. Ta usiluje o zajišťování informovanosti pacientů s dlouhodobými a těžkými chorobami a přispívá ke zlepšení komunikace s lékaři v těžkých situacích, do nichž se díky onemocnění dostávají oni i jejich příbuzní.


DOPROVODNÝ PROGRAM


Během večera měli hosté možnost ochutnat nejen vína šesti finalistů, ale také se v Lucerně představila i stovka vín, která vzešla ze soutěže Salon vín - Národní soutěže vín ČR. Průběh slavnostního večera zpestřila svým jedinečným vystoupením Marie Rottrová, která svoji oficiální kariéru ukončila v loňském roce a není již možné ji běžně vidět na koncertních pódiích. Zazpíval i jazzový zpěvák Láďa Kerndl a celým večer provázel moderátor Jakub Železný.


PROFIL VÍTĚZE


Vinařská rodinná firma Františka a Hany Mádlových působí od roku 1992 v obci Velké Bílovice, která se nachází na jihovýchodním okraji velkopavlovické vinařské podoblasti. Patří mezi tradiční vinařské obce s rozsáhlými vinicemi. V České republice je dnes tato obec vůbec největší co do rozlohy vinic (750 ha) i do počtu vinařů (přes 900 pěstitelů). Půdy pro pěstování révy jsou převážně tvořeny navátými sprašemi, místy obnaženými na vápenatý jíl. V nižších polohách jsou zastoupeny také černozemě a slíny. Tato půdní různorodost dává dobré předpoklady pro pěstování většiny odrůd zapsaných v Odrůdové knize. Vína jak bílá, tak především červená, se vyznačují tělnatostí a příjemným, typickým buketem. Mádlovi se snaží podchytit vlastnosti těchto lokalit v charakteru vín. Révu vinnou pěstují na ploše 10 ha a to co nejvíce ekologicky šetrným způsobem. Roční produkce se pohybuje okolo 200 000 lahví. Vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích, část červených vín zraje v dubových sudech. Vína jsou nabízena především v gastronomických zařízeních. Filosofií této společnosti je tvořit víno v co největším souladu s přírodou, tak aby pozvedalo náladu a mysl. Tomu odpovídá i název „Malý vinař", který vyjadřuje doslova hravý přístup k révě vinné, vínu, jeho milovníkům a vinotékám.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
16.04.2012 - 07:26:39

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.