GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Stříbro, zlato i diamant pro moravské vinaře a vína v monackém knížectví

 

 

Monaco 2012To jsou oficiální výsledky v pořadí již šestého ročníku mezinárodní soutěže vín Femmes et Vins du Monde (Women and Wine of the World), která proběhla ve dnech 26. a 27. dubna 2012 v konferenčním zázemí hotelu Novotel, boulevard Princesse Charlotte v Monte-Carlu. A že se z nich naši vinaři mohou radovat!



Jak název této prestižní soutěže napovídá, degustují zde pouze ženy, jejichž "jury" jsou složené z pěti různých skupin - colleges: Enologie (vždy předsedkyně komise), Produkce, Obchod/PR/Distribuce, Formace/Media/Sommelerie a tzv. Découverte Grand Public Oenophile, což znamená slečna či paní-milovnice vína. Hodnotí se 100 bodovým systémem podle pravidel O.I.V. a pouze 30 % z celkového počtu vzorků může získat medaile.


55 degustátorek 28 národností (Belgie, Bolívie, Burkina Faso, Česká republika, Čína, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Kolumbie, Kypr, Lucembursko, Moldavsko, Monaco, Mosambik, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Thajsko, Ukrajina, Uruguay a Velká Británie) ohodnotily přes 300 vzorků a udělily celkem 116 diplomů, z toho 3 diamantové, 27 zlatých a 86 stříbrných. Soutěže se zúčastnila vína z 21 zemí, a to z Austrálie, Bulharska, České republiky, Číny, Francie, Chile, Chorvatska, Itálie, Izraele, Jihoafrické republiky, Kypru, Libanonu, Maďarska, Německa, Nizozemska, Portugalska, Rumunska, Řecka, Španělska, Švýcarska a USA, přičemž 35 % jich pocházelo z Francie a 65 % ze zahraničí.


Paralelně s výše uvedenou soutěží zde letos znovu proběhl již tradiční Grand Concours dEmballage o nejlepší „packaging" neboli adjustáž, kterého se mohou zúčastnit jen oceněná vína. Jelikož mezi vystavenými vzorky jsem při tomto hodnocení zahlédla láhve zúčastněných vinařů z České republiky, věděla jsem již, že medaile (hvězdy) získala vinařství Baloun, Znovín a U kapličky, avšak jakých barev, to ještě bylo opravdu ve hvězdách... (Pozn.: udělená ocenění v soutěži Femmes et Vins du Monde jsou Novas neboli hvězdy: Nova de Diamant čili diamantová Nova tedy představuje velkou zlatou medaili, Nova dOr zlatou a Nova dArgent stříbrnou medaili.)


Oficiální výsledky byly zveřejněny po mém návratu z Monte-Carla na portále http://www.femmesetvinsdumonde.com/introduction/index.html, jež potvrdily mé domněnky a odhalily barvy medailí: Vinařství Baloun z Velkých Pavlovic již popáté v Monte-Carlu obhájilo své zlato (Sauvignon 2011) a navíc si odneslo ještě tři stříbrné Novy za Sylvánské zelené, Chardonnay a Ryzlink vlašský, všechna ročníku 2011. Společnosti Znovín Znojmo se sídlem v Šatově byly za jejich Tramín výběr z bobulí 2011 a Muškát moravský výběr z hroznů 2011 uděleny stříbrné medaile a Vinařství U kapličky v Zaječí získává kromě dvou stříbrných ocenění (Pálava 2011 a Sauvignon 2011) k tomu ještě vysoce ceněný diamantový diplom Nova de Diamant neboli velkou zlatou medaili za Víno Dalibor Muškát moravský 2011, což je pro naše vinařství v mezinárodním klání opravdu velkou poctou.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
04.05.2012 - 06:29:05

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.