GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Burgundská srdcovka

 

 


Burgunska srdcovkaPinot noir

 

Bývá srdeční záležitostí. Více než kterákoliv jiná odrůda totiž vyvolává stavy ne vzdálené zamilovanosti, ba i posedlost neznající hranic - často především finančních. Při vyslovení jmen burgundských vinic jako Echézeaux, Richebourg či Musigny se tají dech. Legendární vinařství Domaine de la Romanée-Conti představuje jedno z nejlepších, nejvyhledávanějších a také nejdražších vín světa. Seznamte se s odrůdou Rulandské modré, známou nejčastěji jako Pinot Noir či prostě "červené burgundské".


Jméno odrůdy vychází z francouzských výrazů pro borovici a černou barvu - hrozny totiž těsně semknutými tmavými bobulemi připomínají borovou šišku. Odrůda je poměrně náročná na pěstování a vyžaduje velké zkušenosti. Výsledný projev vín záleží nejen na vinohradnických a sklepnických postupech, ale především na místech původu. Jde o odrůdu silně "terroirovou" - citlivě reaguje na půdu a podloží vinice. Je fascinující pozorovat rozdíly nejen mezi pinotem z Nového Zélandu či Německa, ale i mezi víny z hroznů pěstovaných jen pár desítek metrů od sebe.


S odrůdou bývá spojována světlejší barva s cihlovým odstínem, ale některé klony, nízké výnosy, specifické ročníky i sklepní práce dokážou přinést i vína hlubokých, až neprůhledných barev. Vůně připomíná různé druhy peckovin - od třešní přes višně až po švestky či švestková povidla. Objevují se též brusinky. Častější jsou ale zemitá aromata - podhoubí, listí, tóny kouře - a minerální aromata. To vše se proměňuje a sceluje zráním, které může trvat u špičkových vín i desítky let.


Z černé je bílá


Chuť mladých vín bývá poměrně nepřístupná výraznější kyselinou a tříslovinami, ale postupně se uhlazuje, získává na jemnosti, bohatosti. Významně se na výsledném projevu podílí zrání v dubových sudech, které odrůdě obvykle svědčí. Velmi zajímavý může být Pinot Noir připravený jako růžové či bílé (tzv. Blanc de Noir) víno a také víno šumivé.


Jako jedna z nejslavnějších odrůd světa je Pinot Noir široce rozšířen. Výborné výsledky dává v chladnějších regionech, opravdu špičkové ale jen na několika místech. Jeho prvním domovem je Burgundsko, především severní část Côte de Nuits. Zde nabízí nejsofistikovanější projev - pocházejí odsud ta nejslavnější vína s obrovským potenciálem zrání, která (díky špičkovým terroirs a zkušenostem vinařů) ukazují potenciál odrůdy naplno. Doma je ovšem též v oblasti Champagne, kde je součástí legendárních šumivých vín.


Stále častěji je slyšet o Novém Zélandu, kde odrůda nabízí expresivní vína, výborné představitele lze nalézt i v Oregonu a v Kalifornii, zajímavá vína nabízí Německo a Rakousko (Spätburgunder či Blauburgunder), stále častěji i Maďarsko. Do naší vlasti odrůdu přivezl již Karel IV., a i zde je tedy velmi tradiční. Nejen na Moravě, ale i v Čechách, kde se vysazovala nejdříve.


Tip autora
Jan Čeřovský

 

Zdrjoj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
16.05.2012 - 07:19:12

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.