GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Konzumace růžových vín je v plném proudu

 

 

ilustracni fotoRoční období hraje i v hotelovém světě důležitou roli. Ač se to na první pohled nezdá, každé období je rozmanité a hostům nabízí jak nejrůznější pokrmy a nápoje typické pro danou sezonu, tak i zážitky spojené s konkrétní destinací.


S příchodem určitého ročního období se v hotelu mění jak klientela, tak i sezonní menu. Z hlediska úseku food & beverage je nutné sezonní menu připravit v předstihu a promyslet, jaké konkrétní druhy surovin a nápojů budou to které roční období reprezentovat na jídelním či nápojovém lístku. S nedávným příchodem prvního jarního dne začala v gastronomii sezona růžových vín, jejichž obliba a spotřeba celosvětově stoupá. Jiří Hort z vinařství Víno Hort k tomu dodává: "Právě s příchodem prvních slunečných paprsků začíná ta pravá sezona růžovek. Ty jsou stvořeny především na polední a odpolední pití, u nás jim říkáme plážovka." Česká republika, ale také její konkrétní oblasti mají mnoho přívlastků, které se často odvíjejí buď od sportovních úspěchů, zájmů či oblíbených nápojů. Po nedávném úspěchu vinařství Víno Hort na soutěži Jarovín Rosé 2012, kde toto vinařství získalo tři zlaté medaile za vína Svatovavřinecké, Franceska a Zweigeltrebe a zároveň se umístilo na prvním místě za nejlepší kolekci růžových vín, se Česká republika možná v brzké době dočká dalšího atributu v souvislosti s pěstováním vinné révy.


Základním aspektem úspěchu růžových vín je nejen poloha České republiky, ale také odrůdová rozmanitost. Chladnější klima ovlivňuje větší aromatické spektrum a také širší mocnost a svěžest. Dalším hlediskem pro kvalitní rosé je jeho šetrné zpracování. "Jsem jednoznačně pro citlivé a rychlé zpracování hroznů. Nejvhodnější je odstopkování a lisování celých kuliček pro čistotu výsledného produktu," vysvětluje dále Jiří Hort.


Pokud se teprve chystáte zařadit růžové víno do nápojového lístku, měli byste mít na paměti hned několik pravidel, se kterými je nutné seznámit personál hotelové restaurace. "Rosé funguje perfektně převážně v letním období na další nové zákazníky, a dokonce více přiláká konzumenty ve věkové skupině od 20 do 30 let. Vzhledem k tomu, že růžové víno rychle teplá, musí se podávat tzv. přechlazené. V žádném případě se nesmí podávat teplé, protože konzument pak nepozná ani odrůdu," říká Miroslav Kočí z Vinotéky u Vavrysů. Konkrétní odrůdy růžových vín je vhodné podávat například k těstovinám, sladkovodním rybám, lehkým dezertům či mořským plodům.

 

Rosé se musí správně podávat.
Jedním z nejdůležitějších zásad při jeho servírování je, aby bylo tzv. přechlazené.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská
23.05.2012 - 06:02:40

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.