GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2019, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Konzumace růžových vín je v plném proudu

 

 

ilustracni fotoRoční období hraje i v hotelovém světě důležitou roli. Ač se to na první pohled nezdá, každé období je rozmanité a hostům nabízí jak nejrůznější pokrmy a nápoje typické pro danou sezonu, tak i zážitky spojené s konkrétní destinací.


S příchodem určitého ročního období se v hotelu mění jak klientela, tak i sezonní menu. Z hlediska úseku food & beverage je nutné sezonní menu připravit v předstihu a promyslet, jaké konkrétní druhy surovin a nápojů budou to které roční období reprezentovat na jídelním či nápojovém lístku. S nedávným příchodem prvního jarního dne začala v gastronomii sezona růžových vín, jejichž obliba a spotřeba celosvětově stoupá. Jiří Hort z vinařství Víno Hort k tomu dodává: "Právě s příchodem prvních slunečných paprsků začíná ta pravá sezona růžovek. Ty jsou stvořeny především na polední a odpolední pití, u nás jim říkáme plážovka." Česká republika, ale také její konkrétní oblasti mají mnoho přívlastků, které se často odvíjejí buď od sportovních úspěchů, zájmů či oblíbených nápojů. Po nedávném úspěchu vinařství Víno Hort na soutěži Jarovín Rosé 2012, kde toto vinařství získalo tři zlaté medaile za vína Svatovavřinecké, Franceska a Zweigeltrebe a zároveň se umístilo na prvním místě za nejlepší kolekci růžových vín, se Česká republika možná v brzké době dočká dalšího atributu v souvislosti s pěstováním vinné révy.


Základním aspektem úspěchu růžových vín je nejen poloha České republiky, ale také odrůdová rozmanitost. Chladnější klima ovlivňuje větší aromatické spektrum a také širší mocnost a svěžest. Dalším hlediskem pro kvalitní rosé je jeho šetrné zpracování. "Jsem jednoznačně pro citlivé a rychlé zpracování hroznů. Nejvhodnější je odstopkování a lisování celých kuliček pro čistotu výsledného produktu," vysvětluje dále Jiří Hort.


Pokud se teprve chystáte zařadit růžové víno do nápojového lístku, měli byste mít na paměti hned několik pravidel, se kterými je nutné seznámit personál hotelové restaurace. "Rosé funguje perfektně převážně v letním období na další nové zákazníky, a dokonce více přiláká konzumenty ve věkové skupině od 20 do 30 let. Vzhledem k tomu, že růžové víno rychle teplá, musí se podávat tzv. přechlazené. V žádném případě se nesmí podávat teplé, protože konzument pak nepozná ani odrůdu," říká Miroslav Kočí z Vinotéky u Vavrysů. Konkrétní odrůdy růžových vín je vhodné podávat například k těstovinám, sladkovodním rybám, lehkým dezertům či mořským plodům.

 

Rosé se musí správně podávat.
Jedním z nejdůležitějších zásad při jeho servírování je, aby bylo tzv. přechlazené.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská
23.05.2012 - 06:02:40

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.