GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.06.2018, svátek má Alois
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vlastnosti, podle kterých pozná kvalitní a chutné víno i laik

 

 


ilustracni fotoV současné době je na trhu k dostání celá řada vín. Liší se nejen barvou, ale také například přívlastkem, ročníkem, cenou či zemí výroby. Poznat chutné a kvalitní víno od toho méně kvalitního tak není vůbec snadné. Představíme vám 5 parametrů, podle kterých pozná dobré víno i úplný laik.

 

1. Barva vína


První, čeho bychom si při výběru vína měli všímat, je jeho vzhled. Zejména barva nám na první pohled prozradí, jakou kvalitu můžeme očekávat. „Barva má téměř nejzásadnější roli při rozeznávání kvalitního vína. Bílé víno by mělo hrát v barvách od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. K červenému vínu patří paleta od světle rubínových po temně rudé tóny. Nekvalitní víno je typické naopak smutnou barvou s šedivými až nahnědlými odstíny," objasňuje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které získalo v rámci prestižní Mezinárodní soutěže mladých vín 2013 ocenění pro nejlepší červené víno Cabernet Sauvignon.

 

2. Čistota vína


Kromě vhodné barvy vína bychom si měli na začátku výběrového procesu všímat také jeho čistoty. Pokud je víno kalné, může se považovat za nestabilní a znehodnocené. Obvykle se navíc tato nečistota negativně projeví také na chuti. Zákal nejčastěji způsobují mikroorganismy. Ty tvoří produkty látkové přeměny, kvůli kterým mohou být původní látky ve víně úplně zničeny a chuť vína tím narušena. Kvalitní víno poznáme podle toho, že je již na pohled jiskrné a bez jakékoliv známky zakalení.

 

3. Vůně vína


Pokud v průběhu ochutnávání naznáme, že má víno vhodnou barvu i čistotu, můžeme se zvolna zaměřit na jeho vůni. Nekvalitní víno můžeme na základě jeho aroma odlišit od toho chutného a kvalitního poměrně snadno. Poznáme to tak, že při prvním přivonění ucítíme cizí pachy se štiplavým a dráždivým dozvukem. Ty jsou obvykle příznakem vysokého obsahu těkavých látek, které by v kvalitním a chutném víně neměly být v žádném případě přítomny. Typické a zároveň také nezávadné je aroma jemně květinové, ovocné nebo minerální.

 

4. Chuť vína


Jestliže jsme spokojeni s barvou, čistotou i s vůní vína, přichází v rámci koštování a výběru vína ta nejdůležitější část. Tou je jeho chuť. Vzhledem k rozličnému množství přidávaných elementů jsou chutě vín velmi rozmanité, a záleží tak z velké části na vkusu každého. Můžeme nalézt od svěžích a ovocných chutí přes jemně kyselé až po ty, které evokují praženou kávu či hořkou čokoládu. Pokud však obsahuje víno příliš velké množství železa či mědi, může se vyznačovat nepříjemnou kovově trpkou chutí. Požitek může narušit rovněž nadbytek kyseliny octové, která chuť vína poškozuje a zkyseluje. Rozpoznat tyto elementy nemusí být nicméně pro laika snadné.

 

5. Celkový dojem z vína


Jedním z nejdůležitějších činitelů při výběru kvalitního a dobrého vína je zejména náš celkový dojem z něj. „Víno nás musí příjemně zaujmout, navodit v nás sympatický dojem. A pak také touhu ochutnat jeho další doušek, ve kterém poznáme nejen cit vinaře, ale i šťavnaté a voňavé bobule z našich sluncem zalitých vinic," dodává Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které se věnuje vinné tradici již od roku 1958 jako Jednotné zemědělské družstvo a od roku 1999 jako PATRIA Kobylí.

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

19.03.2013 - 09:04:30

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.