GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Růžová vína z České republiky opět bodují

 

 

 

 

 

 

Ruzova vina z Ceske republiky opet bodujiMoravská a česká růžová vína opět sklízejí úspěchy na poli mezinárodní konkurence. Tři zlaté a spoustu stříbrných medailí si Česká republika odvezla z mezinárodní soutěže Le Mondial du Rosé, která se konala v Paříži ve dnech 20. - 22. dubna 2013. Soutěž se tradičně specializuje výhradně na růžová vína. Česká republika se prezentovala za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra prostřednictvím 15 vinařství s celkem 34 víny.

 

 

 

 

 

 

 

 


Zlatou mediali získali:

 

 

* BM Vinařství za Zweigeltrebe rosé, ledové víno 2011

 

* Tomáš Krist za Cabernet Sauvignon rosé, výběr z hroznů 2012

 

* Vinné sklepy Lechovice za Frankovku rosé, ledové víno 2007

 

 

Za zmínku stojí i úspěch vinařství Velkobílovická vína, která přivezla do soutěže tři vína a všechna získala stříbrné medaile. Jednalo se o Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr 2012, dále Frankovka rosé, pozdní sběr 2011 a nakonec Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr 2012.

 

 

Soutěž růžových vín Le Mondial du Rosé se koná s ohledem na nadcházející sezonu rosé vždy koncem dubna. Růžová vína jsou tradičně letním pitím zejména pro svou svěžest a lehkost, kterou vynikají. „Naši vinaři se v posledních letech soustředí právě na produkci růžových vín. Je to reakce na stále vyšší poptávku spotřebitelů, kteří žádají kvalitní domácí produkty, a těmi moravská a česká růžová vína bezesporu jsou. Za četnými úspěchy na mezinárodních soutěžích je nejen vysoká technologická úroveň zpracování hroznů, ale také perfektní geografická poloha České republiky," říká Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který na soutěži koordinoval účast našich vín.

 

 

Moravská a česká růžová vína sklízela úspěchy na Le Mondila du Rosé i loni, kdy moravští a čeští vinaři přivezli dvě zlaté a osm stříbrných medailí.

 

 

__________________________

 

 

Co je to rosé?

 

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

 

Více o růžových vínech na www.ruzove.cz.

 

 

 

 

 

Kompletní výsledky oceněných vín z ČR:

 

 

Zlato BM Vinařství Zweigeltrebe rosé ledové víno 2011

Zlato Tomáš Krist Cabernet Sauvignon rosé výběr z hroznů 2012

Zlato Vinné sklepy Lechovice Frankovka rosé ledové víno 2007

Stříbro Velkobílovická vína Cabernet Sauvignon rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Velkobílovická vína Frankovka rosé pozdní sběr 2011

Stříbro Velkobílovická vína Zweigeltrebe rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Vinné sklepy Lechovice Cabernet Sauvignon rosé ledové víno 2007

Stříbro Víno Hort Merlot rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Mikrosvín Mikulov Rulandské modré rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Vinařství U Kapličky Frankovka rosé kabinetní víno 2012

Stříbro Vinařství Volařík Merlot rosé výběr z hroznů 2012

Stříbro Vinařství Volařík Frankovka rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Zámecké vinařství Bzenec Zweigeltrebe rosé pozdní sběr 2012

Stříbro Znovín Znojmo Cabernet Sauvignon rosé pozdní sběr polosuché 2012

Stříbro Znovín Znojmo Cabernet Sauvignon rosé pozdní sběr 2012

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

29.04.2013 - 13:03:11

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.