Tematika vína a vinařství obecně v posledních letech stoupá na popularitě. Lidé se zajímají o způsob pěstování révy, jejího zpracování nebo o rozdíly v jednotlivých druzích. To, jaké odlišnosti existují mezi víny českého a francouzského původu, objasňuje v rozhovoru manažer prodeje z vinařství Patria Kobylí, Jiří Radocha.
Otázka 1.: Můžete uvést, co je typické pro francouzská a česká vína z hlediska pěstování, procesu zpracování, chuti či barvy?
Francie je vinařsky velmi rozlehlá. Každá oblast má tedy v sobě něco osobitého a typického, ať už se jedná o chuť nebo barvu. Záleží na takzvaném terroir, což je vliv dané lokality na charakter vína. Co se týče procesu zpracování, Francie je typická mícháním vín do takzvaných cuvée neboli kupáží. U nás se naopak klade se velký důraz na šetrné zpracování s důrazem na odrůdový charakter vín. Chuť je ovocná s příjemnými kyselinami. Trend je vyrábět svěží, lehce pitelná vína. Zejména v posledních letech se pak čeští pěstitelé zaměřují na dosahování co nejvyšší kvality hroznů pomocí šetrných technik na vinici. V případě plodných let je samozřejmostí redukce, tedy výběr těch nejlepších hroznů. Co se týče zpracování, jsou na tom česká vinařství z hlediska technologické vybavenosti velmi dobře.
Otázka 2.: V čem se francouzská a česká vína odlišují?
Odlišují se jednoznačně v původu pěstování. Každá oblast, dokonce i každý kopec, dělají osobitý hrozen. Z něj se potom utváří jedinečné víno, které je typické pro danou oblast. Každý si tedy může najít to své, které mu chutná. Česká vína lze určitě ocenit za jejich originalitu a velkou odlišnost, příjemnou pitelnost a také velice široký výběr kvalitních odrůdových vín. U francouzských vín bych viděl výhodu v typičnosti a dlouhé tradici jednotlivých oblastí. Zároveň mají Francouzi velice dobře zpracován apelační systém vín, tedy jejich speciální certifikaci. To vnímáme jako podnět k zamyšlení také pro českou vinařskou obec, ačkoli se i u nás již jsou VOC, tedy originální certifikace vín.
Otázka 3.: Komu byste doporučil volit francouzská a komu naopak česká vína?
V tomto případě bych byl patriot. Kvalitní tuzemská vína bych doporučil jak českým zákazníkům, tak samozřejmě i zahraničním turistům při návštěvě naší země. Francouz, Ital, Španěl nebo Rakušan si také k regionálnímu pokrmu neotevře lahev z jižní Ameriky. Obecně je ale možné říci, že Češi volí oba druhy vín, tedy česká i francouzská. Je známo, že rádi zkoušíme a experimentujeme, chceme hodně poznávat a ochutnávat. Většina Čechů se v poslední době nakonec stejně vrací domů, k moravským vínům.
Otázka 4.: Jak se v tomto ohledu vyvíjí trend v posledních 5 letech?
Jsem přesvědčen, že velmi pozitivně. Je znát, že jsou Češi už v mnoha případech takzvaně nacestovaní, zkrátka nabažení exotikou ve všech ohledech. Postupně nyní zjišťují, že přitom vlastně ještě nepoznali všechny poklady naší vlasti. Mezi ty pochopitelně patří i výborné tuzemské víno. Vidíme, že jezdí rádi do vinařských oblastí a chtějí ochutnávat domácí vína. Tráví tady romantické víkendy nebo pořádají firemní sešlosti. Za posledních 5 let je tento jev zcela patrný a v poslední době se ještě výrazně umocňuje.
Odpovídal: Jiří Radocha z vinařství Patria Kobylí, které je držitelem prestižního titulu Champion z Valtických vinných trhů 2013.
Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Společnost ročně zpracovává 1 200 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic. Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce 1 milion lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů. Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí. V roce 2012 byla pořízena nová technologie na výrobu bílého vína a doplněna technologie na výrobu červeného vína. Díky doplnění výrobních technologií se dostavily úspěchy na nejprestižnějších vinařských výstavách.
Úspěchy:
1) 6 vín v Salonu vín ČR 2013
2) 1 zlatý a 3 stříbrné poháry za soutěže Víno & Delikatesy
3) 6 vítězů kategorií a 6 zlatých medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale
4) 6 zlatých medailí v soutěži Vinařské Litoměřice
5) Champion z Valtických vinných trhů 2013
Fotografie vítězných produktů vinařství PATRIA Kobylí v soutěži Salon vín ČR 2013 si můžete stáhnout zde.
28.05.2013 - 13:39:22
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...