GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejlepším vínem v Čechách je  Rulandské šedé z Velkých Žernosek


 

 

Nejlepsim vinem v Cechach je  Rulandske sede z Velkych ZernosekNejlepším vínem, tedy Šampionem, vinařské oblasti Čechy se v Národní soutěži vín, nejvyšší soutěži vín v České republice, stalo Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 z Žernoseckého vinařství s.r.o. Nejlepším červeným vínem zvolila porota Rulandské modré, české zemské víno 2011, vinařství Zlatá Praha, s.r.o. Nejlepší česká vína pořadatelé nabídnou k ochutnání na výstavě vín 21. června v pražském Suchdole.


Národní soutěž vín probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. Za vinařskou oblast Čechy soutěž organizovala Česká zemědělská univerzita v Praze a Cech českých vinařů.


Kromě kategorie bílých suchých a polosuchých vín a červených vín vybírala porota z letos rekordních 85 přihlášených vzorků vín pocházejících z vinařské oblasti Čechy také nejlepší růžové víno, kterým se stal Modrý Portugal rosé, jakostní víno 2012 z Lobkowického zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem. Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 vinaře Luďka Vondráka získal ocenění za nejlepší bílé polosladké víno. Žernosecké vinařství s.r.o. kromě titulu Šampiona získalo také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín. Na základě vysokého bodové hodnocení postupuje 67 nejlepších českých vín do 1. celostátního kola Salonu vín - národní soutěže vín.


„Zájem vinařů i veřejnosti o Národní soutěž vín rok od roku roste, takže máme letos příležitost nejen ohodnotit, ale také všem zájemcům o vinařství v Čechách představit rekordních 85 vín. Všechna tato vína, tedy i Šampiona a vítěze kategorií, nabídneme k ochutnání a posouzení v pátek 21. června v areálu České zemědělské univerzity v Praze Suchdole," komentoval a na výstavu českých vín pozval prof. Ing. Jiří Balík, CSc., za pořadatele letošního ročníku Národní soutěže vín vinařské oblasti Čechy.

 

Výstava pro veřejnost


Veřejnost bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s nejlepšími víny z vinařské oblasti Čechy na vlastní chuťové pohárky za přívětivé vstupné 100 Kč v pátek 21. června od 16 do 20 hodin v Klubu C v areálu České zemědělské univerzity v Praze (Kamýcká 129, Praha-Suchdol).


Hodnocením vín vinařské oblasti Čechy byl zahájen seriál pěti nominačních kol hodnocení Národní soutěže vín, která vyvrcholí 1. a 2. finálovým kolem Salonu vín - národní soutěže vín 2014, kde se vína z celé republiky budou ucházet o titul absolutního Šampiona České republiky a titul a umístění v Salonu vín ČR, stovky nejlepších vín pro daný rok vystavené ve státním zámku ve Valticích.


Šampion a vítězové kategorií:


Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá


* Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 - Žernosecké vinařství s.r.o.


Kategorie B - bílá polosladká vína


* Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 - Luděk Vondrák


Kategorie C - sladká vína


* Rulandské modré, výběr z hroznů 2012 - Školní statek, Mělník


Kategorie D - růžová vína


* Modrý Portugal, jakostní víno 2012 - Lobkowiczké zámecké vinařství, Roudnice nad Labem s.r.o.


Kategorie E - červená vína


* Rulandské modré, české zemské víno 2011 - Zlatá Praha, s.r.o.


Nejlepší kolekce: Žernosecké vinařství s.r.o.


Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých 630ti hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

14.06.2013 - 08:42:14

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.