GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Sekt. Jak si jej nejlépe vychutnat

 

Hlavní zásadou při servírování vín, a zejména šumivých, je NESPĚCHAT. Věnujte čas správnému nachlazení šumivého vína na 4–6 stupňů. Doporučuje se ponechat sekt v chladničce jeden až dva dny. Obzvláště kvalitní vína se pak doporučuje nechat takto „odpočinout“ klidně až dva týdny.

 

Chcete-li otevřít lahev sektu správně, s lahví zacházejte opatrně a hlavně s ní netřeste. Z vychlazené lahve odstraňte drátěnou sponu (agrafu), lahev nakloňte v úhlu cca 45 stupňů, držte pevně špunt a pomalým kroutivým pohybem lahve z ní uvolněte špunt.

Sekt je nápoj, který nejen chutná, ale při správném podávání i lahodí oku. Šumivá vína proto servírujte nejlépe ve skleničkách typu flétna. Jedná se o vyšší, úzkou sklenku na nožičce. Sekt naléváme přibližně do jedné poloviny sklenky. Bublinky pak pomaleji vyprchají a nádherné perlení déle vydrží.

Hodí se šumivé víno k jídlu? Většina z nás má sekt spojen se slavnostními okamžiky. Hodí se jako přípitek na začátek oslavy, nebo naopak jako senzační tečka na závěr k moučníku. Sekt lze ale samozřejmě pít po celý večer. Hodí se k polévce, hlavnímu jídlu, ke zvěřině.

Na závěr zajímavost ze světa šumivých vín.
Slyšeli jste někdy o sabráži? Sabráž je prudce elegantní, ale i vysoce rizikové otvírání sektů. Slovo pochází od francouzského slova „la sabre“ – šavle. Podle legendy vše vzniklo za napoleonských válek, kdy důstojníci francouzské kavalerie odjížděli z divokých večírků od Madame Clicquot, majitelky známého vinařství v oblasti Champagne. Na cestu obdrželi lahev sektu. Především pak horkokrevní husaři se odmítali zdržovat pracným otevíráním lahví. Takže tasili šavle a švihem stínali hrdla lahví. Tolik alespoň legenda.
Z pohledu fyzikálních zákonů je sabráž naprosto logickým způsobem otvírání lahve. Tlak uvnitř lahve v součinnosti s kinetickou energií šavle nebo jiného předmětu způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Sabráž se provádí na švu lahve, pod úhlem 45 stupňů. Lahev držíme za dno, s palcem v dolní výduti.

Pokud se chcete umění sabráže naučit, doporučujeme navštívit naše vinaře, kteří produkují lahodná šumivá vína a jistě vás s elegantním způsobem otvírání nápoje obeznámí.  A nebuďte překvapeni, pokud nebudou lahve sektů sekat přímo šavlí, ale jiným nástrojem, jako například sekyrkou, srpem, pilou, golfovou holí, hokejkou, skleničkou, talířkem, nebo dokonce žehličkou či botou.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic.cz
24.07.2017 - 13:44:26

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.