GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Ve stopách legionářů

 

Mikrosvín Mikulov
Sklepní 328 Dolní Dunajovice


Víte, kdo u nás vyrobil první ledové víno a první výběr z bobulí? Průkopníkem a novátorem těchto dnes již běžně nabízených vín je Mikrosvín Mikulov. Kromě toho zavedl jako první moravské vinařství lahvování jednotlivých viničních tratí stejných odrůd odděleně.

 

ilustracni foto 

 

Můžeme tak bez problémů ochutnat například několik různých Ryzlinků vlašských z různých poloh a půd a ocenit charakter té které vinice. Mikrosvín se sídlem ve vinařském centru oblasti v Mikulově proto patří mezi jedno z nejzajímavějších vinařství u nás.

 

Sklepní hospodářství firmy najdete nedaleko od Mikulova v malebné vesničce Dolní Dunajovice. Ve sklepích z 19. století ležících mezi vinohrady se každoročně vyprodukuje přibližně dvě stě padesát tisíc litrů vína, přičemž většina vín je bílých. Sklep jako takový je sice historický, výrobní prostředky jsou ale naopak velmi moderní. Samozřejmostí je užití technologie řízeného kvašení v nerezových tancích jak u bílých, tak u červených vín, která ještě poté několik měsíců dozrávají v barikových sudech.

 

"Používáme převážně francouzské sudy od různých dodavatelů, ale pouze z dubu zimního. Tyto sudy vnáší do vína více aromatičnosti a méně dřevitých tříslovin", popisuje someliér vinařství Václav Šmach technologii barikování. Pak jsou vína lahvována a po několik dalších měsíců uložena ve sklepě, aby si odpočinula a ustálila se, než se expedují k zákazníkům. Sklep je poměrně rozsáhlý a disponuje dvojnásobnou kapacitou, než je roční produkce, takže archivace vín při stálé teplotě a bez přístupu světla není pro Mikrosvín žádný problém.

 

Ryzlink ze Železné trati

 

Většinu vinic najdeme na jižním úpatí Pálavských vrchů, které jsou posledním výběžkem Bílých Karpat. Toto vápenité a minerální podloží svědčí zejména odrůdě Ryzlink vlašský, ale daří se zde dobře i Rulandskému bílému a jeho blízkému příbuznému - Chardonnay.

 

"Mně osobně se velmi líbí projev Ryzlinku vlašského z viniční trati Železná. Tato poloha nabízí každoročně velmi zajímavá minerální vína, která svůj potenciál odhalí až po několika letech zrání. Vinice se nachází přímo v masivu Pálavy a její vysoký obsah volného vápníku přináší do vín velmi osobité minerální, někdy až lehce kovové tóny, kterými jsou ryzlinky ze Železné charakteristické," vypráví Václav Šmach.

 

V portfoliu vinařství najdeme tři základní řady, Flower line neboli květinová řada nabízí příjemná svěží vína pro každodenní spotřebu. Jsou většinou lehká a dobře pitelná, nicméně ne příliš vhodná k archivaci.

 

Traditional line je řada pro milovníky vín, určená spíše soukromým odběratelům a vybraným gastronomickým podnikům. Najdeme zde vína robustnější, komplexní a plná, některá z nich se velmi dobře hodí i k delšímu uložení do sklepů.

 

X. legie je pro znalce

 

Svojí nejvyšší řadou vín, která nese název a symbol X. legie, se Mikrosvín snaží poukázat na historii pěstování vinné révy na Moravě. První zmínky a doložené prameny totiž dokazují výskyt vinic již kolem roku 170 našeho letopočtu, kdy si první rostliny přinesli vojáci X. římské legie císaře Marka Aurelia a utábořili se v okolí dnes už zatopeného Mušova. Spolu s révou přinesli také způsob jejího zpracování a celou technologii výroby, která přetrvala i po jejich odchodu.

 

X. legie nabízí jen několik vín pro opravdové znalce, tuto řadu ovšem nenajdete v nabídce každý rok, protože jen vína opravdu výjimečná si zaslouží nést označení nejvyšší kvality.

 

"Zajímavostí této řady je podle mého názoru Merlot ve výběru z hroznů ročníku 2005. Tato odrůda nedozrává obvykle v našich podmínkách do příliš vysoké jakosti, ale ve velmi teplém roce 2005 nabídla neuvěřitelně plné a intenzivní víno, které si zasloužilo být zařazeno do naší nejvyšší řady," vzpomíná na legendární červené víno someliér Václav Šmach.

 

Zájemci o mikulovská vína určitě ocení stálý provoz degustační místnosti přímo mezi vinicemi. V Dolních Dunajovicích je možné každý den od deseti do šesti ochutnat celý sortiment vinařství a zakoupit vína s nádechem Pálavy, na kterou je odtud nádherný výhled. Samozřejmě je možné po předchozí domluvě objednat řízenou degustaci s výkladem someliéra. Pokud ale třeba jen pojedete na kole někde poblíž při letních toulkách Moravou, tak se určitě zastavte na sklenku něčeho dobrého.

 

TIP AUTORA

 

ALEŠ POKORNÝ - hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

 

CABERNET MORAVIA POZDNÍ SBĚR 2009 ROSÉ

 

Ve vůni tohoto růžového vína ucítíte lesní ovoce a třešně, v chuti je příjemně osvěžující s živou kyselinkou, harmonické a plné s ovocným závěrem.

 

Víno můžete pít buď jako aperitiv, skvěle se ale také hodí k lehkým pokrmům, jako jsou zeleninové a ovocné saláty nebo k lososovitým rybám.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
04.08.2010 - 17:08:40



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 7 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.