GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

4. ročník Galerie rulandských vín v ČR zná své šampiony

 

4. rocnik Galerie rulandskych vin v CR zna sve sampionyPadesátka kvalifikovaných degustátorů se sešla 7. srpna v Kyjově, aby hodnotila vína pro 4. ročník Galerie rulandských vín v ČR. Úkol to byl náročný, protože organizátorům se podařilo sehnat téměř 400 vzorků vín burgundských odrůd z celé České republiky. 29 vzorky byly zastoupeny i významná slovenská vinařství, bylo potřeba ohodnotit pinoty z Itálie, Francie, Moldávie či Maďarska.

Nejvíce byla zastoupena rulanda bílá – 149 vzorky, rulanských šedých bylo 110 a rulandských modrých 98. Přívlastková vína byla zastoupena v 94 procentech a degustátoři se shodli na tom, že 4. ročník GRV má velmi vysokou úroveň a účast velkých vinařských firem z Moravy a Čech dodalo soutěžní přehlídce na kvalitě a profesionalitě. Celkovým vítězem a šampionem 4. ročníku Galerie rulandských vín se stalo rulandské bílé 2009 výběr z hroznů Metroflory Milotice.


Šampiona odrůdy RB získaly Vinné sklepy U Kolajů z Ježova, za slámové víno ročníku 2009.



Šampionem odrůdy rulandské šedé se stal vzorek, který dodal Stanislav Škarecký z Vracova a jednalo se o výběr z bobulí ročník 2007. Spilberg CZ se může pochlubit nejlepší rulandským modrým, jehož výběr z hroznů ročník 2007 rovněž získal šampiona odrůdy. Vzhledem k tomu, že se do soutěže přihlásilo i 27 roséček a cuvéeček, rozhodli se pořadatelé vyhlásit šampiona i u těchto vín odrůdy RM a zvítězilo jakostní víno z ročníku 2009 Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic.



Podle statutu Galerie rulanských vín zlatou medaili může získat pouze 20 % vín odrůdy, další podmínkou je zisk minimálně 80 bodů. To se letos podařilo 78 vínům. Při udílení šampiona platí zásada, že jedno víno může získat jen jedno ocenění.



Všem úspěšným blahopřejeme. Pořadatelé ,Cech kyjovský vinařů, děkuje starostovi města Mgr. Františku Luklovi za záštitu, kterou nad akcí přijal a Vinařskému fondu ČR za finanční podporu.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
11.08.2010 - 13:57:31



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 3 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.