GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.06.2018, svátek má Zdeňka
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jak nalívat šampaňské? Věda podporuje variantu po straně sklenky

 

ilustracni fotoNalívat šampaňské či sekt po vnitřní straně sklenky může zabránit bublinkám, aby vyběhly nahoru příliš rychle, ale je to nejlepší způsob? Ano, je, tvrdí francouzští vědci, kteří tomuto jiskřivému problému věnovali pozornost. Naléváním po stěně sklenice se podle nich uchová jak chuť, tak šumění, ovšem nápoj by pochopitelně měl být dobře vychlazený.


Jak dnes napsala agentura Reuters, úkolu rozetnout dlouhodobý spor o to, který způsob nalévání šampaňského je nejlepší, se ujali vědci z Remešské univerzity, kteří mimo jiné měřili i množství oxidu uhličitého, jež při nalévání z nápoje unikne. Právě oxid uhličitý přitom podle dřívějších studií v šampaňském pomáhá "rozprostřít" jeho typickou chuť i vůni.


Vědci posuzovali dvě nejobvyklejší nalévací metody. Při jedné lili víno přímo do sklenky a při druhé ho nechali pomaleji stékat po vnitřní straně nakloněné sklínky. "Druhý způsob nalévání uchoval až dvakrát více oxidu uhličitého než nalévání přímo dolů, patrně proto, že jde o šetrnější metodu," napsali v závěru studie.


Ztrátu oxidu uhličitého podle vědců pomáhá snížit i nižší teplota nápoje - ideálně 3,8 stupně Celsia.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.08.2010 - 13:23:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 4 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.