GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2020, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jak nalívat šampaňské? Věda podporuje variantu po straně sklenky

 

ilustracni fotoNalívat šampaňské či sekt po vnitřní straně sklenky může zabránit bublinkám, aby vyběhly nahoru příliš rychle, ale je to nejlepší způsob? Ano, je, tvrdí francouzští vědci, kteří tomuto jiskřivému problému věnovali pozornost. Naléváním po stěně sklenice se podle nich uchová jak chuť, tak šumění, ovšem nápoj by pochopitelně měl být dobře vychlazený.


Jak dnes napsala agentura Reuters, úkolu rozetnout dlouhodobý spor o to, který způsob nalévání šampaňského je nejlepší, se ujali vědci z Remešské univerzity, kteří mimo jiné měřili i množství oxidu uhličitého, jež při nalévání z nápoje unikne. Právě oxid uhličitý přitom podle dřívějších studií v šampaňském pomáhá "rozprostřít" jeho typickou chuť i vůni.


Vědci posuzovali dvě nejobvyklejší nalévací metody. Při jedné lili víno přímo do sklenky a při druhé ho nechali pomaleji stékat po vnitřní straně nakloněné sklínky. "Druhý způsob nalévání uchoval až dvakrát více oxidu uhličitého než nalévání přímo dolů, patrně proto, že jde o šetrnější metodu," napsali v závěru studie.


Ztrátu oxidu uhličitého podle vědců pomáhá snížit i nižší teplota nápoje - ideálně 3,8 stupně Celsia.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.08.2010 - 13:23:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 6 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

19.12.2008 - Na SAUVIGNON FORUM 2008 kralovala vína z Nového Zélandu

Ve čtyřleté olympijské periodě se na jihu Moravy koná mezinárodní ...

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

26.12.2009 -

reklama:
všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2020 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.