Když se řekne šampaňské, asi každý si vybaví šumivé víno. Ovšem ne všechna šumivá vína lze nazývat šampaňským. Tímto termínem se smí označovat jen šumivá vína pocházející z francouzského kraje Champagne, rozprostírajícího se v okolí měst Remeš a Épernay na severovýchodě země. Víno má specifický postup výroby, který se nazývá metoda druhotného kvašení nebo také šampaňská metoda. Samotný název Champagne je chráněn ochranou známkou, a proto ho lze uplatnit jen na vína z dané oblasti.
Jedna z legend vypráví, že se v 17. století tichá vína z oblasti Champagne vyvážela do Anglie a díky vyššímu obsahu cukru se po cestě na moři při změně teplot znovu rozkvasila. Některé lahve kvašením popraskaly, ale jiné zůstaly. Když pak Angličané víno ochutnali, chtěli tato příjemně svěží šumivá vína stále. Šampaňské bylo na světě.
Někdy se také objevení výroby přisuzuje mnichovi Dom Pérignonovi, ale ten pouze už existující proces zdokonalil a vylepšil. Jinou významnou osobou v historii výjimečného nápoje je vdova Clicquot-Ponsardin, jež vymyslela proces zbavení vína nečistot po prokvašení.
Proces výroby se dnes téměř neliší od postupu používaného od konce 19. století, přestože lidskou energii už mnohdy nahradil stroj. Šampaňské se vyrábí pouze ze tří odrůd - Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, tedy jedné bílé a dvou modrých. Hrozny se sbírají ručně, aby nedošlo k jejich poškození, a poté probíhá šetrné lisování. Vína projdou krátkou fermentací neboli kvašením v kádích, vzácněji v dubových sudech. Následně se vína z různých odrůd mísí tak, aby se získalo dokonalé a charakteristické základní víno určené pro druhotné kvašení.
Podle toho, z jakých odrůd je výsledná směs pro výrobu namíchána, se šampaňská také různě označují. Pokud tedy na lahvi čtete nápis "blanc de blancs" (bílé z bílých), jedná se o čisté chardonnay. Naopak označení "blanc de noirs" (bílé z modrých) ukazuje na šampaňské jen z modrých odrůd.
Tip autora
ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
BARTHÉLÉMY BRUT, NEROČNÍKOVÉ
Šampaňské s příjemnou vůní zahradního ovoce a žlutých květů. V chuti živé a svěží perlení s elegantně trustovou koncovkou. V gastronomii se hodí k salátům, mořským rybám a jemným sýrům. Cena: 750 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Aleš Pokorný
31.03.2010 - 08:25:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...