GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.09.2018, svátek má Andrea
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Den vín z České republiky zahájí nápojový veletrh

 

Den vín z České republiky bude letos zahajovat 13. mezinárodní nápojový veletrh pro gastronomii Víno a destiláty, který se koná od 27. do 29. dubna na výstavišti v pražských Holešovicích. Garantem a organizátorem Dne vín z České republiky je Vinařský fond. Prezentaci moravských a českých vinařů doplní představení míchaných nápojů s růžovými víny a vystoupení Jožky Šmukaře s cimbálovou muzikou.

 

ilustrační foto

 


Podobně jako v minulých letech ani na 13. ročníku veletrhu Víno a destiláty nebude chybět stánek, kde vinaři společně prezentují vína z Moravy a vína z Čech. Pro profesionály i širokou veřejnost budou tentokrát v rámci společné expozice moravských a českých vín představeny dva směry, kterými se moravští a čeští vydávají. Návštěvníci stánku Vín z Moravy a Čech se mohou seznámit jednak s projektem růžových vín, jednak s novinkou moravského a českého vinařství - možností realizovat apelační systémy VOC (vína originální certifikace).

Růžová vína se zvolna stávají letní protiváhou Svatomartinského, které se už tradičně zařadilo mezi jedny z nejočekávanějších vinařských akcí podzimu. Růžová vína v sobě přitom skrývají nemenší potenciál. Jarní a letní měsíce přímo vybízejí k jejich konzumaci, rosé navíc znamenají příklon k trendu výroby lehčích, výrazně ovocitých a aromaticky zajímavých vín. Projekt růžových vín vznikl za přímé podpory Vinařského fondu. „Jsme rádi, že máme možnost představit růžová vína obchodníkům i veřejnosti právě na veletrhu Víno a destiláty - termín jeho pořádání totiž spadá na začátek marketingové kampaně, která růžová vína v následujících měsících podpoří," konstatuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Apelační systémy VOC - podobně jako ve Francii, Itálii nebo například ve Španělsku - znamenají snahu vinařů zaměřit se na místní charakteristiky vyráběných vín respektující tradiční postupy a především senzorické charakteristiky ve vztahu k terroir (terroir je objektivní vliv podloží, půdy, počasí, vody, slunce a lidského faktoru). I podle české legislativy mohou vznikat systémy umožňující vinařům v rámci jednotlivých vinařských regionů popsat vlastnosti regionálně typických vín, rozvíjet povědomí veřejnosti o nich a stanovit systém kontroly jejich kvality. Prvním důkazem životnosti projektů VOC je již rok existující apelace VOC Znojmo, další apelace se připravují. Vína znojemských vinařů budou také představena na Vinařským fondem realizovaném stánku Vín z Moravy a Čech.

Stejně jako v minulých letech i letos Vinařský fond podporuje samostatnou účast moravských a českých vinařů příspěvkem 50 % na pronájem výstavní plochy. S ohledem na možnosti zejména menších vinařů jde o pomoc více než vítanou. S podporou Vinařského fondu tak svá vína představí více než 40 vinařství.

Za podpory Vinařského fondu vznikl i další zajímavý projekt. Poprvé v České republice budou návštěvníci veletrhu pozváni do interaktivního prostoru expozice Vůní moravských a českých vín, v rámci nějž se seznámí s výběrem typických aromat postaveným na platformě nástroje Vůně vína - Le Nez du Vin. Podobným výběrem typických vůní se zatím nemůže pochlubit žádná z vinařských zemí s výjimkou Francie.

 

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Vinařský fond
12.04.2010 - 15:14:36



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 2 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.