Valtické vinné trhy patří mezi vinařské akce, kde si mohou všichni milovníci vína na mimořádně velkém počtu vzorků udělat obrázek o kvalitě a charakteru nového ročníku vín. Zájem o trhy proto rok od roku roste, a to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany soutěžících vinařů, kteří zde mohou porovnat výsledky svého snažení s nejlepšími kolegy v oboru. I letos se očekává kolem šesti tisíc návštěvníků. Proto bylo třeba rozšířit výstavní prostory, aby měli všichni pohodlí a dostatek prostoru pro tak ušlechtilý koníček, jakým je degustace vín.
„Těší nás, že máme možnost představit veřejnosti ucelený soubor všech odrůd z loňské sklizně. Ročník 2009 totiž považujeme za naprosto jedinečný a věříme, že s námi budou návštěvníci souhlasit," upozorňuje na největší lákadlo Valtických vinných trhů ředitel marketingu Vinných sklepů Valtice David Šťastný.
V letošním roce je pro návštěvníky mimo koštování vín a dobré muziky připraven také křest vinařské knihy známé dvojice autorů prof. MUDr. Milana Šamánka, DrSc. a Doc. MUDr. Zuzany Urbanové, CSc. „Víno - na zdraví". V sobotu 8.5.2010 v 15 hodin proběhne také pokus o překonání loňského rekordu v řetězovém pití vína. Medailovým vínem si vloni připilo 532 lidí a organizátoři věří, že se hravých návštěvníků letos najde ještě o něco více.
Výsledky soutěže jsou už také známy. Nejvyšší tituly CHAMPION VVT 2010 získalo ve finálové konkurenci sedmnácti bílých vín Veltlínské zelené, ročník 2009, pozdní sběr z Vinařství Josef Dufek se sídlem Svatobořice-Mistřín a z třinácti finálových červených vín porotce nejvíce zaujal Merlot, ročník 2009, výběr z hroznů z Vinařství Jaroslav Beneš se sídlem v Hruškách.
Valtické vinné trhy jsou vůbec nejstarší výstavou vín v České republice a jednou z nejstarších výstav bývalého Rakouska-Uherska s historií sahající před rok 1850. V loňském roce Valtické vinné trhy hodnotily rekordních 953 přihlášených vín. Valtické vinné trhy jsou organizovány tradičně ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích.
04.05.2010 - 09:23:31
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...