GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Druhý roční prestižního ocenění "Vinařství roku" zná své finalisty

 

 

 

Vinarstvi roku 2010Prestižní vinařská soutěž Vinařství roku 2010 vrcholí. Do nejužšího výběru postoupila šestice finalistů. Vybráni byli z celkem 901 moravských a českých vinařství. Druhý ročník významné soutěže Vinařství roku 2010 pořádá, stejně jako v loňském roce, Svaz vinařů ČR a Národní vinařské centrum, o.p.s. za podpory Vinařského fondu ČR. Nejlepší vinařství bude vyhlášeno 17. března 2011 v pražské Lucerně. Nově bude moci svého favorita vybírat také veřejnost.

 

 

Svaz vinařů České republiky uděluje odborné vyznamenání jednou ročně. Druhý ročník ocenění Vinařství roku 2010 byl vyhlášen na podzim minulého roku. Představenstvem zvolené instituce navrhly tuzemské vinařské společnosti, které svým podnikáním přispěly v roce 2010 k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. Z nich byla následně vybrána šestice finalistů. „Naší snahou je ocenit skutečně nejlepší vinařství v České republice, což dosud žádná jiná vinařská soutěž neumožňovala. Že jdeme správným směrem, nám potvrdily pozitivní reakce nejen mnohých vinařů, ale i odborníků a veřejnosti," říká Ing. Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR


VINAŘSTVÍ NOMINOVANÁ NA CENU VINAŘSTVÍ ROKU 2010

 


Právnické osoby:


• BOHEMIA SEKT, a.s., Starý Plzenec
• Moravíno s.r.o., Valtice
• Znovín Znojmo, a.s.


Fyzické osoby:


• František Mádl, Velké Bílovice
• Vladimír Tetur, Velké Bílovice
• Josef Valihrach, Krumvíř


Titul lze udělit za stálou vynikající kvalitu vín daného vinařství, za jeho tuzemské a zahraniční úspěchy, za významný počin ve prospěch oboru, za inovativní technologické řešení apod. Titul je uznáním vynikajícího odborného výkonu a vztahuje se na rok udělení na základě zhodnocení rozmanité činnosti vinařství v roce předešlém.


Titul „Vinařství roku 2010", v podobě originální bronzové plakety, bude předán na slavnostním galavečeru 17. března 2011 v pražské Lucerně. Vítěz bude následně uveden do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. Současně bude mít možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku, za který jej získal.


Po prvním ročníku slavnostního udělení titulu „Vinařství roku" prošel koncept soutěže změnami. Nová pravidla dávají větší šance uspět vícero zúčastněným společnostem
a myslí také na veřejnost. „Po loňském prvním ročníku jsme dostali řadu podnětů k drobným úpravám soutěže. Počet finalistů jsme rozšířili na 6 - na tři zástupce právnických osob a tři zástupce osob fyzických. Zapojit chceme nově také veřejnost. Lidé mohou finalistům posílat hlasy. Vítězné vinařství následně získá zvláštní cenu Vindemia Publica," doplňuje Martin Půček.


NOVINKY II. ROČNÍKU VINAŘSTVÍ ROKU 2010


• Postoupí do finále nově šest, namísto původních pěti vinařství (tři vinařské společnosti - právnické osoby a tři konkrétní vinaři/vinařství - fyzické osoby).
• Předány budou nová ocenění: Vindemia publica - cena veřejnosti,
Vindemia libri - cena literatury,
Vindemia acta - novinářská cena,
• Vyhlášení soutěže se přesune z divadla Hybernia do prestižních prostor pražské Lucerny.
Během večera budou mít hosté možnost seznámit se nejen s šesti nominovanými finalisty, ale bude prezentována i stovka vín, která vzešla ze systému Národní soutěže vín, a byl jim udělen titul Salónu vín České republiky. Večer bude zakončen originální aukcí vín, jejíž výtěžek poputuje na podporu centra Paraple. Z lahví vína si letos vytvořili svá malířská plátna například Kristián Kodet, Boris Jirků, Iva Hüttnerová, Bára Srncová nebo fotograf Jakub Ludvík. Originální kolekce špičkových vín věnují do aukce právě nominovaná vinařství.

 


V PRAZE SE DÍKY VINAŘSTVÍ ROKU PŘEDSTAVÍ SALON VÍN ČESKÉ REPUBLIKY


V Praze se 17. března 2011 představí letošní Salon vín České republiky - jedinečná kolekce čítající sto nejlepších moravských a českých vín, kterou lze jinak ochutnat pouze ve sklepích zámku Valtice a která byla vybrána na základě principu plochy vinic v jednotlivých vinařských podoblastech v systému Národní soutěže vín. Pražská Lucerna bude v tento den místem setkání mnoha vinařů i milovníků vín, neboť se zde uskuteční slavnostní galavečer u příležitosti vyhlášení soutěže Vinařství roku 2010. V závěru proběhne rovněž charitativní aukce sérií umělecky ztvárněných lahví vína.


Salon Vín České republiky reprezentuje kolekci nejlepších moravských a českých vín vybraných v rámci Národní soutěže vín, nejvyšší soutěže vín v České republice. Soutěž podléhá daným stanovám, a proto je samozřejmě uznanou soutěží podle kriterií Ministerstva zemědělství ČR. Kolekce Salon vín České republiky je dostupná široké veřejnosti celoročně ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích, kde lze vybraná vína i ochutnávat. O Salon vín pečuje Národní vinařské centrum, které má právě zde své sídlo.
O zařazení do kolekce Salonu vín mohou bojovat pouze ta vína, která nejprve projdou systémem nominačních soutěží ve vinařských podoblastech. Přihlášena mohou být jen vína vyrobená z hroznů vypěstovaných v České republice a dané podoblasti, přihlašované vzorky musí v dané kategorii splňovat minimální množstevní kriteria daná statutem Národní soutěže vín. Na základě nominace z podoblastních předkol letos postoupilo do soutěže 498 vín. Druhé kolo proběhlo 11. ledna 2011 v Praze pod dohledem Ministerstva zemědělství ČR. Komise degustátorů, složená také ze zástupců Národního vinařského centra a Svazu vinařů České republiky, vybrala 200 vzorků. Z nich, na základě podoblastního principu, vzešla stovka těch nejlepších vín pro rok 2010, která tak získávají právo označovat láhve známkou "Salon vín", chráněnou Úřadem průmyslového vlastnictví ČR.


Předání nejvyšších ocenění Národní soutěže vín proběhne 17. března 2011 v pražské Lucerně v rámci slavnostního galavečera Vinařství roku 2010. Záštitu nad Národní soutěží vín převzal prezident ČR Václav Klaus.


Vlastní zveřejnění a otevření expozice Salonu vín České republiky proběhne 25. 2. 2011 na státním zámku ve Valticích. Bližší informace na: www.salonvin.cz

 

V SOUTĚŽI VINAŘSTVÍ ROKU BUDE ROZHODOVAT TAKÉ VEŘEJNOST

 

Vindemia publica neboli cena veřejnosti letos rozšíří ocenění udělovaná v rámci soutěže Vinařství roku. Záštitu nad samostatnou soutěžní kategorií s vlastními pravidly převzal Vinařský Institut České republiky. Cena bude zvolenému vítězi předána 17. března 2011 v průběhu slavnostního galavečera u příležitosti vyhlášení Vinařství roku v pražské Lucerně.


Vindemia publica je ocenění, které zapojí do vyhlašování Vinařství roku také širokou veřejnost. Prostřednictvím této ankety budou mít milovníci vína možnost zvolit své nejoblíbenější vinařství. Vybírat budou vždy z šestice finalistů. Podle čeho budou respondenti svého favorita volit záleží na každém z nich - ať už dají svůj hlas na základě kvality vína, které dané vinařství produkuje, či protože se jim více líbí celkový přístup určité firmy k vinařství a výrobě vína - to záleží vždy na každém z hlasujících.


Všichni finalisté budou představeni na webových stránkách www.vinarstviroku.cz a veřejnost může svému favoritovi zasílat hlasy formou sms zpráv. Jedna sms zpráva bude mít hodnotu jednoho bodu a celkový počet nasbíraných bodů rozhodne o vítězi.


Pro kvalifikované rozhodování budou mít milovníci vína možnost degustace vín od nominovaných vinařství, která lze objednat přes e-shop na uvedené adrese. Každé vinařství zde bude nabízet sadu šesti vín vybraných dle svého uvážení. Zakoupením kvalitního moravského a českého vína zákazníci přispějí na konto Centra Paraple částkou 100,- Kč z každého zakoupeného balení.


Ze všech hlasujících bude v rámci galavečera vylosována šestice výherců. Pět z nich obdrží celoroční zásobu vody Rajec. Vítěz pak vyhrává zájezd v hodnotě 100 000,- korun od cestovní kanceláře Blue Style.

 


UMĚLCI ZNOVU OZDOBÍ LÁHVE VÍNA, SPOLEČNĚ S VINAŘI CHTĚJÍ PODPOŘIT CENTRUM PARAPLE

 

Úspěšný projekt propojující výtvarné umění s vinařstvím pokračuje i v letošním roce. Charitativní akce na podporu Centra Paraple založená na dražbě ručně malovaných lahví vína se uskuteční 17. března 2011 v pražské Lucerně a to v rámci slavnostního galavečera, na němž bude uděleno i prestižní ocenění Vinařství roku 2010.


17. března 2011 se tak v pražské Lucerně od 19 do 22 hodin uskuteční hned dvě zajímavé události. Bude vyhlášen vítěz ceny Vinařství roku 2010 a poté od 21 hodin proběhne charitativní aukce jednotlivých, netradičně pojatých kolekcí vín.


Do dalšího ročníku charitativní akce se letos zapojila celá řada známých umělců jako například Kristián Kodet, Boris Jirků, Iva Hüttnerová, Bára Srncová nebo fotograf Jakub Ludvík. Výtěžek dražby bude opět věnován Centru Paraple pomáhajícímu lidem ochrnutým po poranění míchy. S nápadem povýšit obyčejnou láhev vína na umělecké dílo je oslovili organizátoři soutěže Vinařství roku. „Je nám velikou ctí, že se do netradičně pojatého charitativního projektu zapojí umělci tak zvučných jmen. Je pouze na nich, jak láhve vína ozdobí. V loňském roce se z lahví staly opravdové umělecké skvosty, a proto jsem zvědav, jaké kolekce vín budeme dražit letos," přibližuje pozadí projektu Martin Půček ze Svazu vinařů ČR.


Dohromady bude na aukci draženo 12 kolekcí, z nichž bude každá obsahovat 6 špičkových moravských a českých vín, která dodají finalisté z prestižní vinařské soutěže Vinařství roku 2010.


Aukce se mohou zúčastnit všichni návštěvníci slavnostního galavečera a společně se pokusit překonat celkovou částku z loňského roku. Ta činila 140 000,- Kč a celá byla věnována Centru Paraple. Formou šeku ji v průběhu večera osobně převzal Zdeněk Svěrák, který stojí v čele správní rady a již neodmyslitelně k centru patří. Ředitelka Centra Paraple PhDr. Alena Kábrtová doplňuje: „Moc mě těší, že se organizátoři Vinařství roku rozhodli směřovat pomoc právě nám. I díky jejich pomoci se podařilo přistavět novou část naší budovy, a tím zkvalitnit poskytované služby. Výtěžek z letošní dražby pak chceme použít na doplnění úhrady zvýšených nákladů na ošetřovatelskou péči, osobní asistenci a na další služby vozíčkářům."


Umělci, kteří se do projektu zapojí:


Bára Srncová, Martin Velíšek, Kristián Kodet, Jakub Ludvík, Lucie Robinson, Josef Velčovský, Iva Hüttnerová, Vlasta Kahovcová, Veronika Bromová, Boris Jirků, Miroslav Slejška, Karel Beneš, Jaroslav Slavík, umělečtí skláři sklárny Ajeto.
Centrum Paraple


Centrum Paraple již od roku 1994 pomáhá vozíčkářům z celé ČR zvládnout obtížnou životní situaci po poranění páteře a míchy. Od srpna 2010 je Centrum Paraple obecně prospěšnou společností, která všechny získané finanční prostředky musí využít na činnost, ke které byla zřízena - tedy na pomoc lidem po poranění míchy a jejich rodinám.


Mezi hlavní služby poskytované Centrem Paraple patří poradenství, sociálně-rehabilitační pobyty, PC kurzy, sportovní kurzy, tematicky zaměřené specializované pobyty (Máma - táta na vozíku, Zdravý životní styl, výtvarné kurzy), půjčování pomůcek a další aktivity.


Od ledna 2011 nabízí Centrum Paraple také novou službu - respitní péči. Je určena lidem po poranění míchy, kteří využívají k zajištění své soběstačnosti v běžných denních činnostech ve svém domácím prostředí pomoc druhé osoby - rodinných příslušníků nebo jiných osobních asistentů. Cílem služby je zajistit klientovi potřebnou zdravotní a ošetřovatelskou péči a osobní asistenci v době, kdy tyto služby nemá k dispozici ve svém domácím prostředí (onemocnění rodinných příslušníků nebo asistentů, dovolená nebo odpočinek rodinných příslušníků nebo asistentů, potřeba na chvíli uvolnit vztah vzájemné závislosti). Centrum Paraple má k dispozici 4 - 5 lůžek pro respitní péči. Více na: www.paraple.cz;  

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
03.02.2011 - 20:57:09

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.