GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Mikulovští vinaři chtějí označit své víno jako unikát

 

 

ilustracni fotoVinaři v Mikulově se spojují a chtějí označovat svá vína podle místa původu. Takzvané "Víno originální certifikace" - VOC - už na Moravě existuje na Znojemsku. Mikulov je druhou podoblastí, která si zažádala na ministerstvu zemědělství o možnost udělovat označení zdůrazňující unikátní charakter vína podle místa, kde bylo vyrobené a odkud pocházejí hrozny.


Výhodou VOC je, že takto označené víno má zaručenou kvalitu, řekl HN vinař Petr Marcinčák z Mikulova. Ten je jedním ze členů občanského sdružení, které o povolení zažádalo. "Označení pozdní sběr a podobné ještě neznamená, že víno bude splňovat představy konzumenta. U VOC zákazník ví, že si kupuje víno se zaručeným původem, které prošlo přísnou kontrolou degustační komise příslušného VOC," říká Marcinčák.


"Chceme zdůraznit přirozenost, původ, terroir," dodal. Hrozny na víno s označením původu totiž musejí pocházet pouze z registrovaných vinic, které bude nutné i šetrně ošetřovat. V občanském sdružení je kromě Marcinčáka dalších osm vinařství, například Volařík, Mikrosvín či Sonberk.


Ministerstvo zemědělství takové snahy moravských vinařů podporuje, a pokud se vinařům podaří splnit podmínky, přibližně za rok už by mohla být na trhu vína s páskou VOC Mikulov kolem hrdla lahve. "Rozhodnutí vydáme, pokud žadatelé splní podmínky," říká Antonín Králíček, vedoucí oddělení pro víno na ministerstvu. "Má to u nás maximální prioritu. Ale například ve Francii trvá přidělení apelace minimálně deset let," dodává.


Přidělení označení VOC podle Králíčka znamená pro vinaře i vyšší odpovědnost vůči zákazníkům. "Je to dobrovolná vyšší etika podnikání. Oprávnění v podstatě znamená, že stát svou garanci a odpovědnost za kontrolu kvality předává soukromému sdružení," vysvětluje Králíček. Takto to funguje například v sousední znojemské podoblasti, která si vydobyla možnost označovat některá vína jako "VOC Znojmo" v roce 2009. O tom, které víno bude mít právo na označení původu, rozhoduje podle vinaře Jiřího Horta sedm degustátorů, kteří se musejí v anonymní degustaci shodnout pět ku dvěma, že vzorek bude možné označit jako víno originální certifikace.


Na Znojemsku vybrali tři odrůdy - Sauvignon, Rýnský ryzlink a Veltlínské zelené. "Přineslo nám to jiné myšlení. Je to týmová práce. Chyba jednoho poškodí všechny," dodává Hort. Označení pomáhá i v byznysu. "Vína nejsou dražší než ostatní. Ale jako první jsou vyprodaná u všech členů právě vína s VOC," řekl Hort. Propracovaný systém apelací podle místa původu funguje desítky let například v tradiční vinné velmoci Francii, ale i v sousedním Rakousku.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Ondřej Malý
07.02.2011 - 09:18:52

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.