Vinaři v Mikulově se spojují a chtějí označovat svá vína podle místa původu. Takzvané "Víno originální certifikace" - VOC - už na Moravě existuje na Znojemsku. Mikulov je druhou podoblastí, která si zažádala na ministerstvu zemědělství o možnost udělovat označení zdůrazňující unikátní charakter vína podle místa, kde bylo vyrobené a odkud pocházejí hrozny.
Výhodou VOC je, že takto označené víno má zaručenou kvalitu, řekl HN vinař Petr Marcinčák z Mikulova. Ten je jedním ze členů občanského sdružení, které o povolení zažádalo. "Označení pozdní sběr a podobné ještě neznamená, že víno bude splňovat představy konzumenta. U VOC zákazník ví, že si kupuje víno se zaručeným původem, které prošlo přísnou kontrolou degustační komise příslušného VOC," říká Marcinčák.
"Chceme zdůraznit přirozenost, původ, terroir," dodal. Hrozny na víno s označením původu totiž musejí pocházet pouze z registrovaných vinic, které bude nutné i šetrně ošetřovat. V občanském sdružení je kromě Marcinčáka dalších osm vinařství, například Volařík, Mikrosvín či Sonberk.
Ministerstvo zemědělství takové snahy moravských vinařů podporuje, a pokud se vinařům podaří splnit podmínky, přibližně za rok už by mohla být na trhu vína s páskou VOC Mikulov kolem hrdla lahve. "Rozhodnutí vydáme, pokud žadatelé splní podmínky," říká Antonín Králíček, vedoucí oddělení pro víno na ministerstvu. "Má to u nás maximální prioritu. Ale například ve Francii trvá přidělení apelace minimálně deset let," dodává.
Přidělení označení VOC podle Králíčka znamená pro vinaře i vyšší odpovědnost vůči zákazníkům. "Je to dobrovolná vyšší etika podnikání. Oprávnění v podstatě znamená, že stát svou garanci a odpovědnost za kontrolu kvality předává soukromému sdružení," vysvětluje Králíček. Takto to funguje například v sousední znojemské podoblasti, která si vydobyla možnost označovat některá vína jako "VOC Znojmo" v roce 2009. O tom, které víno bude mít právo na označení původu, rozhoduje podle vinaře Jiřího Horta sedm degustátorů, kteří se musejí v anonymní degustaci shodnout pět ku dvěma, že vzorek bude možné označit jako víno originální certifikace.
Na Znojemsku vybrali tři odrůdy - Sauvignon, Rýnský ryzlink a Veltlínské zelené. "Přineslo nám to jiné myšlení. Je to týmová práce. Chyba jednoho poškodí všechny," dodává Hort. Označení pomáhá i v byznysu. "Vína nejsou dražší než ostatní. Ale jako první jsou vyprodaná u všech členů právě vína s VOC," řekl Hort. Propracovaný systém apelací podle místa původu funguje desítky let například v tradiční vinné velmoci Francii, ale i v sousedním Rakousku.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Ondřej Malý
07.02.2011 - 09:18:52
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...