GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Víno psané Braillem

 

 

Víte, které víno by si ve vinotéce vybral nevidomý? Pokud by měl možnost, sáhl by určitě po lahvi z Vinařství Galant, protože by si na ní mohl přečíst etiketu. Kromě výtečných vín má totiž mikulovský rodinný podnik i originální etikety obsahující Braillovo písmo.

 

 

ilustracni foto

 

"Etiketa jako taková je dílem mého bratra. Snažíme se dělat si všechno sami, a tak ani etiketa nebyla výjimkou. Byl to nápad, jak rozšířit portfolio zákazníků a nabídnout i nevidomým lidem možnost přečíst si, co kupují. Musím říci, že už se nám to mnohokrát osvědčilo a na různých výstavách jsme s tím udělali nevidomým lidem velkou radost," vysvětluje nezvyklý tah vinařství jeho someliér Martin Marian.


Další zajímavostí vinařství je produkce Sauvignonu Blanc, který vám bude možná chutnat ve srovnání s okolními víny trochu nezvykle. Hrozny si vinaři dovezli až ze Slovinska. "Hledali jsme nějaký zajímavý klon Sauvignonu, který by nebyl tolik citrusový, travnatý a bylinkový, ale nabízel by příjemný měkčí styl broskvové chuti. To přesně slovinské sazenice splňují. A navíc v roce 2004, kdy všichni na Moravě před vstupem do EU sázeli nové vinohrady, byl Sauvignon nedostatkové zboží," popisuje someliér důvody výběru.


Klarety z Pálavy


Vinařství vlastní něco přes 32 hektarů vinic s dominantním podílem bílých odrůd, z nichž největší prostor dostal Ryzlink vlašský, rostoucí ve známých viničních tratích Železná, Ořechová hora či Pod Mušlovem. Z bílých odrůd pěstuje Galant například Tramín, Muškát moravský nebo už zmíněný Sauvignon.


Na vinicích Galantu najdeme i modré odrůdy, Frankovku a Cabernet Sauvignon, ty jsou ovšem už od roku 2005 zpracovávány jako klarety, tedy bílá vína z modrých hroznů. Rozhodnutí vinařství vychází z logiky lokality vinic: v regionu Pálava je výrazně minerální podloží, a proto se tu více daří bílým odrůdám.


"Do budoucna bychom samozřejmě rádi měli v nabídce i jedno červené víno, ale pravděpodobně to bude jen ve výjimečných ročnících, kdy pro něj vyzrálost hroznů nabídne dostatečný potenciál," plánuje Marian.


Kromě tichých vín nabízí Galant také sekty vyráběné klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. Víno v ní zraje 11 až 18 měsíců.


Fyzikální zákony mezi sklepy


V Galantu hodně dbají na proces výroby
a zpracování hroznů. Celé vinařství je takzvaně gravitační. Víno je tedy od počátku zpracování hroznů přetáčeno do nižších pater vinařství za pomoci gravitace, čerpadlo přichází do procesu až při prvním stáčení (hrubé filtraci) po dokvašení vína. Tento přístup je velmi šetrný k vínu a zachovává co nejvíce z jeho původního projevu.


Vinařství samotné vzniklo v roce 2004. "Původně jsme chtěli jen nějakou malou vinici, kde bychom si mohli pěstovat hrozny a ty by nám pak někdo zpracovával ve víno pro náš hotel Regina v Praze," vypráví o začátcích vinařství Marian.


Když ale jednou jeho rodiče při cestě do Vídně přespali v Mikulově, dozvěděli se o volném pozemku o rozloze asi 25 hektarů, vhodném na výsadbu vinic. Rychle se proto rozhodli pustit do vinaření sami.


Hosté hotelu uvidí, jak se dělá víno


Galant není jen vinařstvím, ale také velkým kongresovým hotelem s kapacitou 135 pokojů a možností stravování až tisíce návštěvníků. Součástí je i restaurace, kde je možno nakoupit vína za vinotékové ceny. Vinná degustační galerie nabízí okolo 150 vzorků vín vinařů z okolí Pálavy.


S hotelem je spojeno i rodinné motto: "Vinařství v hotelu - hotel ve vinařství". "Naše dva provozy jsou hodně propojené. Chtěli jsme hostům našeho hotelu ukázat, jak se víno dělá, přiblížit je co nejvíce k vinařství, a tak vznikla myšlenka spojit oba provozy v jedno," vysvětluje someliér firemní motto.


Degustace i pikniky


Pokud jde host ráno na snídani, prosklenými výklenky vidí do vinařství, kde se už dávno pracuje na tom, co později dostane do skleničky. Vzhledem k tomu, že stavba hotelu byla rekonstrukcí bývalé fabriky přímo v centru Mikulova, bez problémů se tam umístily oba provozy - vinařský i hotelový.


Po domluvě je možné objednat si řízenou degustaci nebo servírované menu s víny, k dispozici je i sklep s kapacitou až 250 osob. Restaurace nabízí i piknikové balíčky, s nimiž si vyjdete třeba na Svatý kopeček.


Tip autora
Aleš Pokorný
Someliér, řádný člen Asociace someliérů ČR


Ryzlink vlašský kabinetní 2008, trať Za cihelnou


Ve vůni ucítíme limetky, grapefruit, stopy máty a asparágusu. V chuti je příjemně živé s jemnou kyselinkou která podporuje svěžest vína. Najdeme zde projevy citrusů a bylinek, zejména bazalku. Dochuť vína je příjemně minerální. Dobře se snoubí s drůbežím masem, kozími sýry a lehkými těstovinami.


Hledali jsme sauvignon s měkčím broskvovým projevem.


Martn Marian
someliér Galantu


Na zámku ve Valticích můžete na Salonu vín nyní z produkce Galantu ochutnat Ryzlink vlašský 2008, pozdní sběr, trať Pod Mušlovem.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
23.03.2011 - 09:42:46

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.