Porota jedné z nejprestižnějších světových soutěží vín, The Decanter World Wine Awards 2010, vyhlásila vloni za nejlepší chardonnay víno z Austrálie. Trochu to připomíná známý vinařský šok, kdy vína kalifornská převálcovala ta evropská.
Zajímavost Austrálie jako vinařské země je určitě nesporná: vysoké teploty, dost slunečního svitu, izolovanost od ostatních kontinentů, a tudíž i velmi specifické klima a prostředí. Přesto je vítězství australského chardonnay trochu překvapením.
Původně sloužil australský kontinent v rámci držav britského impéria jako trestanecká kolonie. Postupem času ale došlo k přílivu evropského obyvatelstva, a to nejen trestanců. Austrálie se změnila z vězení na novou britskou kolonii.
Osadníci si ze svých mateřských zemí začali přivážet plodiny, na které byli zvyklí, a tak se sem dostaly i různé odrůdy révy vinné. Tradice pěstování révy se zde datuje už od roku 1788, kdy byly v Novém Jižním Walesu osazeny první vinice.
Sazenice révy ovšem nepocházely z Evropy, ale z Jižní Ameriky a Afriky. Rostlinky révy po cestě do Sydney nasbíral první guvernér Arthur Phillip. Výroba vína se však bohužel přizpůsobovala požadavkům Britů.
Ti dávali přednost spíše sladkým dolihovaným vínům, a tak i styl australských vín byl veden tímto směrem. Zálibu ve sladkých fortifikátech převzali brzo rovněž místní, a tak v době, kdy zbytek světa už preferoval lehčí vína, se zde stále produkovala nezajímavá těžká vína, u nichž nešla rozeznat ani odrůda.
Toto období je naštěstí dávno minulostí a v posledních čtyřiceti letech se Austrálie nejen přiblížila evropským vínům, ale v mnohém je i předčila. Obrovský rozvoj technologie šel ruku v ruce s rozvojem vzdělanosti místních vinařů, kteří se rozhodli změnit styl svých vín a vyvézt je do světa.
Během několika let se jim podařilo přepsat statistiky. Zatímco ještě v 80. letech se téměř všechna vína vyprodukovaná v Austrálii zde také vypila, dnes tvoří export čtyřicet procent z celkové produkce.
Není tak asi náhoda, že pojem "létající vinaři" se objevil právě zde, neboť jsou to právě australští vinaři, kteří dnes létají po světě a radí ostatním, jak správně postupovat při výrobě vína.
Zajímavostí také zůstává téměř nulová vinařská legislativa. Vinařské oblasti nejsou nijak omezeny, co se týče povolených odrůd nebo nařízených způsobů zpracování, a tak si každý vinař může tvořit vína po svém.
Austrálie je rozdělena na šest států, přičemž víno se pěstuje pouze ve čtyřech: Západní Austrálii, Jižní Austrálii, Novém Jižním Walesu a Victorii. Zbývající dva státy jsou svým podnebím a obrovským suchem pro pěstování révy vinné nevhodné a i ve státech, kde se réva pěstuje, se jedná o poměrně malé území povětšinou v přímořských oblastech.
Pokud si představíme Austrálii jako geografický celek, pak většina osídlení i zemědělské produkce se nachází v jižní části kontinentu, hlavně díky příjemnějšímu klimatu. Čím severněji se pohybujeme, tím více se ráz krajiny mění v nehostinnouww vyprahlou zemi.
Na druhou stranu zbývající čtyři státy jen v přímořských oblastech vyprodukují tolik vína, že rozhodně nelze Austrálii považovat za malého hráče na trhu, vždyť australskými víny je dnes doslova zaplaven celý svět. Dominantní odrůdou je zde stále Shiraz, ale najdeme tu celou paletu modrých i bílých odrůd.
V současnosti se nejvíce experimentuje s odrůdou Chardonnay, kterou tady najdeme v mnoha podobách, od suché a svěží až po lehce unavená sladká vína.
Mezi další typická australská vína patří sladší likérové Muscat a Tokay, která jsou pozůstatky dřívější produkce sladkých vín. Najdeme zde také velmi pěkná plná červená vína z odrůd Cabernet Sauvignon nebo hřejivější Pinot Noir, než na jaký jsme zvyklí z Evropy.
Tip autora
Aleš Pokorný
Someliér, řádný člen Asociace someliérů ČR
Angoves family
MC Laren vale shiraz 2006
Plné, tělnaté víno s výraznou vůní koření a tmavého ovoce. V chuti je plné a hřejivé. Výborně se hodí ke tmavým masům a zvěřině.
Cena: 350 Kč
DArenberg
Olive Grove Chardonnay 2009
Víno s příjemnou vůní tropického ovoce a bylinek, v chuti je znát živá kyselinka a ovocnost. Vhodné k drůbeži, těstovinám a tvrdým sýrům.
Cena: 250 Kč
Angoves family
Riesling Long row 2009
Toto víno provází intenzivní ovocná vůně, v chuti příjemně minerální s tvrdší kyselinkou. Lze jím doprovodit ryby, mořské plody a kozí sýry.
Cena: 239 Kč
Matilda Plains
Sauvignon Blanc 2009
Svěží, lehké bílé víno s aroma tropického ovoce a bylin. Na jazyku živoucí, připomínající chuť zelených jablíček. Hodí se k mořským plodům a salátům.
Cena: 259 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Aleš Pokorný
20.04.2011 - 09:09:26
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...