GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Portské letní osvěžení

 

 

Portske letni osvezeniMilovníci portského mají notný důvod k radosti. Toto jedinečné víno od řeky Douro, které je charakteristické přídavkem „brandy" (čirý vinný destilát o obsahu cca 77 % alkoholu) si můžeme vychutnat kromě červené a bílé varianty i v růžovém provedení. Společnost Global Wines, přední český importér a prodejce vín z celého světa, láká na svou širokou nabídku portugalských vín z vinařství Real Companhia Velha a představuje osvěžující kombinaci oblíbeného Royal Oporto Rosé s tonikem.


Růžové portské patří mezi nový hit v produkci portských vín. „Prémiové portské Royal Oporto Rosé delikátně snoubí sladkost a plnost červených portských, kterou doplňuje živost a svěžest vín bílých" vypráví Jan Haspekl ze společnosti Global Wines. Je proto ideální variantou na letní osvěžení - servíruje se do velké vinné sklenice na kostky ledu. Jan Haspekl pak doporučuje jednoduchý recept na osvěžující letní drink „Chuť růžového Royal Oporta se perfektně snoubí s tonikem a lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím a trendy nápojem, který je perfektní pro horké letní dny" dodává.


Růžová je zkrátka „in" nejen v oblasti módy. Vína této barvy nabízí vlastnosti červených i bílých a na léto jsou prostě ideální. Zkuste tedy své přátele překvapit a namíchejte originální drink. Royal Oporto Rosé spolu s tonikem tvoří velmi příjemný aperitiv, který si nejlépe vychutnáte na zahrádce či terase.


Značka Royal Oporto pochází z již zmíněného vinařství Real Companhia Velha v regionu Douro, který se nachází na severu Portugalska. Je regionem s nejnáročnějšími podmínkami pro pěstování vína. Rozprostírá se na více než 6 180 ha a réva je zde vysázena na pustých, mimořádně strmých svazích místy až do výše 650 m. n. m. Díky pohoří Serra de Marão na západní straně, které zachytí většinu dešťů je celá oblast velice suchá, v zimě velmi chladná a v létě s extrémními horky. Tyto pozoruhodné geografické a klimatické podmínky, tak náročné pro člověka, jsou ideální právě pro pěstování vína. Společně s tradičním způsobem výroby pak dodávají portským vínům ráz jedinečnosti a neopakovatelnosti. Portská vína prochází tzv. fortifikací a zrají v tradičních dubových sudech. „Fortifikace znamená proces dolihování, který je pro portské víno typický. Jedná se o přidání čirého vinného destilátu s vysokým obsahem alkoholu" říká Jan Haspekl . „Portské je pak uloženo ve vinných sklepech v městečku Vila Nova de Gaia, které leží naproti Portu přes řeku Douro. Jsou zde ideální podmínky na dozrávání vína - stabilní teplota, přímořské podnebí, poloha na severním svahu" dodává Haspekl. Minimálně dva roky zde víno zraje v sudech, než je lahvováno a dodáváno k zákazníkům.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

28.06.2011 - 09:28:08

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.