GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Slámová a ledová vína budou mít v Česku vlastní soutěž

 

 

ilustracni fotoRájem vinařů a sommeliérů se stane na začátku září Lednicko - valtický areál. Od 2. do 4. září bude totiž hostit první ročník mezinárodní soutěže tradičních ledových a slámových vín „IceWine du Monde". Osloveno bylo několik tisíc vinařů z mnoha zemí světa. Účast přislíbil také generální ředitel Světové vinařské organizace (OIV) Federico Castelucci.

 

Cílem soutěže je poskytnout výrobcům ledových a slámových vín příležitost vzájemného srovnání na světové úrovni, jaká zde doposud ještě nikdy nebyla, a upozornit na Česko jako vinařskou destinaci. Vzorky ledových a slámových vín budou ohodnoceny domácími i zahraničními degustátory vysoké profesionální úrovně.


Odborným garantem projektu je Státní zemědělská a potravinářská inspekce s podporou České centrály cestovního ruchu - CzechTourism, Národního vinařského centra, Vinařského fondu ČR, Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, hejtmana Jihomoravského kraje, starostů měst Lednice a Valtice a Střední vinařské školy ve Valticích. Záštitu poskytuje projektu rovněž předsedkyně poslanecké sněmovny - paní Miroslava Němcová.


„Česká republika si jistě zaslouží podobnou prestižní mezinárodní soutěž, jaké probíhají v ostatních tradičních vinařských zemích. Moravská cesta vína si v poslední době na těchto světových soutěžích a výstavách vybudovala vynikající pozice. Myslím, že nazrál čas změřit síly i na domácí půdě a v to ve zcela výjimečné kategorii, do níž ledová a slámová vína nesporně patří. Z vlastní zkušenosti vím, že všude ve světě budí mimořádnou pozornost odborníků a věřím, že v předpokládané konkurenci se potvrdí jejich vysoká kvalita," uvedl Jakub Šebesta, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a prezident soutěže IceWine du Monde.


„Jsem velice rád, že se soutěž na jižní Moravě uskuteční a bude tak skvělou vizitkou pro moravské a české vinaře i pro celou Českou republiku. Gastronomie se totiž stává nedílnou součástí zážitkové turistiky, která přitahuje velké množství tuzemských i zahraničních návštěvníků. Ti se pak za svými příjemnými zážitky rádi vrací," okomentoval soutěž generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.


Součástí akce bude bohatý společenský a kulturní program pro širokou veřejnost. Po dobu soutěže budou moci návštěvníci ochutnat a vidět nejrůznější vína, speciality nebo tradiční řemesla jihomoravského regionu.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

28.06.2011 - 09:15:41

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.