GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 13.11.2018, svátek má Tibor
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Obliba svatomartinských vín roste, letos se chystá 1,6 mil.lahví

 

ilustracni fotoObliba svatomartinských vín rok od roku stoupá. I přes nižší výnosy letošní sklizně chystají čeští vinaři vyrobit až 1,6 milionu lahví. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci vinařů.


"Každý rok stoupá počet vinařů i vzorků vyrobeného vína," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu České republiky. Tradice svatomartinského vína byla obnovena v roce 2005. Tehdy bylo vyrobeno 125 tisíc lahví. Oblíbenost tohoto svěžího a mladého vína rok od roku roste. Loni se jich vyrobilo 1,1 milionu.


"Letos se nám přihlásilo téměř sto vinařů, z nichž polovina je z velkopavlovické vinařské podoblasti," uvedl Večeřa. Podle něj dosud vinaři přihlásili celkem 254 vzorků. Největší podíl z nich mají bílá vina.


Milovníci mladých vín se mohou letos těšit i na novinku. Svatomartinské víno se bude letos dělat i z moravského muškátu. "Tato odrůda rovněž dozrává poměrně brzy a je oblíbená pro svou aromatičnost. Nabízí také zajímavou možnost kupáží, například s odrůdou Müller Thurgau," zvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.


Ne každé mladé víno vyrobené před 11. listopadem je svatomartinským. Vína procházejí kontrolou nezávislé komise, která hodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice.


Dosud se bílé svatomartinské víno v ČR vyrábělo pouze z odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané. Růžové a červené víno se bude nadále dělat z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého.


"Svatomartinské víno získalo takové renomé, že dnes nenajdete obec nebo restauraci, kde by se nekonala nějaká akce spojená s tímto vínem," uvedl Večeřa.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.10.2010 - 09:00:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.