GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejlepším českým sommeliérem je Jakub Král

 


J.Kral,K.Kollarova,T.Bruha Nejlepším sommeliérem mezi českými specialisty na víno a jeho kombinaci s pokrmy je Jakub Král ze společnosti Merlot Grands Vins. Zvítězil dnes ve 13. ročníku mistrovství České republiky Tropheé Bohemia Sekt, které se konalo v pražském hotelu Boscolo Carlo IV Boscolo. O prestižní titul soutěžilo 26 sommeliérů z 25 restaurací, hotelů, vinoték a specializovaných prodejen. Mezi účastníky byly i čtyři ženy.


"Sommeliéři musí předvést umění, které se skládá z teoretických i praktických znalostí. Týkají se nejen vína, ale také destilátů, piva, nealkoholických nápojů či například doutníků," řekl ČTK za pořadatele viceprezident Asociace sommelierů Ivo Dvořák. Upozornil, že sommeliér musí zvládnout náročné teoretické testy a absolvovat také degustaci, při které musí odhalit vadu v jednom z degustačních vzorků. Předvádí se také dovednosti v servisu vína, tedy dekantaci, neboli přelévání červeného vína do karafy, nebo při otevírání šumivého vína.


Tři finalisté, kteří dnes předváděli své schopnosti, byli vybráni ze základního kola. Na pódiu pak museli obsloužit hosty, mezi nimiž byli mimo jiné herci Tatiana Vilhemová či Roman Zach. Druhé místo obsadil Tomáš Brůha ze společnosti Bohemia Sekt a třetí je Klára Kollárová z hotelu Pinot.


Každý sommeliér musí mít podle Dvořáka přirozené degustační schopnosti. Zároveň musí věnovat svému zdokonalování hodně píle. "Musí mít až encyklopedické znalosti, aby úspěchu dosáhl. Důležitá je také schopnost komunikace," vysvětlil vítěz několika minulých ročníků soutěže.


Podle Petra Marxe z vinařství Víno Mikulov soutěži předcházela dlouhá příprava, "kdy člověk musí hodně vypít a ochutnat". "Celá tato činnost je dar od boha. Nedá se to příliš ovlivnit a naučit. Jsou to emoce, co v tom člověk cítí. Musí ale své dovednosti také pilovat," řekl ČTK o svém přístupu k sommeliérství. Upozornil, že na rozdíl od žen, které víno mnohdy vnímají intuitivně, musí muži dohánět tyto kvality častějším ochutnáváním.


Pro Kláru Kollárovou je sommeliérská práce přitažlivá zejména díky pestrosti a změně. "Každé víno má v sobě něco zajímavého. To je to, co mě na něm baví," řekla ČTK. "Je to pořád něco nového. Každý host je jiný i každé víno, které otevíráme. Nikdy si nemůžete být stoprocentně jistí, co je v láhvi za víno," dodala. Upozornila, že degustace znamená "kombinaci senzorických schopností s tím, co máme v hlavě". "Jde o to, zda poznáme víno, které jsme už někdy pili či nepili a zda ho dokážeme odhadnout," vysvětlila.


Sommeliérka připouští, že ženy jsou při vnímání vína citlivější k "určitým nuancím". Nevnímá to však jako výhodu pro své povolání. "Stále je mezi námi více mužů," zdůraznila. U hostů prý ženy obstojí stejně jako muži, pokud předvedou, že vínu rozumí.


Soutěž podle generálního ředitele společnosti Bohemia Sekt Josefa Vozdeckého ukázala, že mezi českými sommeliéry jsou výteční profesionálové, kteří přispívají ke zvýšení úrovně kultury stolování. Soutěžící dnes hodnotila porota složená z odborníků, mezi nimiž byli zástupci české i slovenské asociace sommeliérů, Vinařského fondu či Asociace hotelů a restaurací ČR.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
04.11.2010 - 09:13:24

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.