GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.09.2018, svátek má Matouš
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Sherry má problémy, zájem o ně klesá

 

 

ilustracni fotoSlavné španělské víno jerez (anglicky sherry), kdysi oblíbený aperitiv sybaritů, má velké problémy. Jde hlavně o sílící konkurenci vín z nových pěstitelských oblastí v zámoří a o nezájem mladých lidí o ně, napsal španělský deník El Mundo.


Pro mnohé, a to i ve Španělsku, je sherry velká neznámá. Dokonce i v Andalusii, kde se toto víno pěstuje a vyrábí, se jeho konzumace velkou měrou omezuje jen na místní slavnosti. Při nich je často mícháno způsobem, který je synonymem vulgárnosti a mrhání, ale který majitelé sklepů trpí, protože jim pomáhá s odbytem.


Ve sklepích se nahromadilo 260.000 sudů, každý o sto litrech, pro něž nebyl odbyt. To vedlo k vytrhávání vinic, které poskytovaly surovinu. Rozloha vinic ve vymezené oblasti, odkud jedině může víno pocházet, se z 23.000 hektarů v 80. letech snížila na 8800 a podle plánů se sníží na 8000 hektarů. Někteří ale podle listu mluví o snížení až na 4000 hektarů, pokud odbytová krize nepomine.


Změny nastaly také ve vlastnictví. Rodiny Domecq a Osborne už výrobu sherry a trh s ním neovládají jako v minulosti. Domecqovi prodali své sklepy mnohonárodní společnosti Pernod Ricard. Ta se jich pak marně snažila zbavit, protože byly ztrátové. Osborneovi se rozhodli své aktivity diverzifikovat a kromě se sherry teď obchodují i s iberskou šunkou, minerální vodou a červeným vínem, aby se udrželi na trhu, napsal El Mundo. Další klasická firma González Byass, jejímž nejznámějším produktem je sherry Tío Pepe, se podle něho drží, "jak to jde".


Nový postavami na scéně jsou podnikatelé Luis Caballero a José María Ruiz Mateos.


"Vino de Jerez" je chráněná značka. Má na ni nárok jen víno z vymezené oblasti u jihošpanělského města Jerez de la Frontera, nazývané Marco de Jerez.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
17.11.2010 - 13:28:44

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.