GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 01.05.2024, svátek má Svátek práce
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

SZPI podala na Templářské sklepy trestní oznámení 

 

 

SZPI podala na Templářské sklepy trestní oznámení Spor mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a vinařskou firmou Templářské sklepy Čejkovice se vyhrocuje. Podle Petry Hoferkové ze SZPI inspekce podala trestní oznámení na firmu, protože ta ji neumožnila kontrolu vín ve skladech. Mediální zástupce Templářských sklepů Svatopluk Bartík o podání trestního oznámení neví. Uvedl však, že SZPI jednala protiprávně, protože prý dopředu firmu o zamýšlené kontrole neinformovala. V kauze se jedná o vína z roku 2009, která podle kontrolorů nevyhovují normě.
   

 

 "Dne 10. prosince SZPI oznámila na Krajské policejní ředitelství Jihomoravského kraje podezření z trestné činnosti poškozování spotřebitele," sdělila ČTK Hoferková. "Při kontrolách plnění opatření ze strany Templářských sklepů nebyla opakovaně poskytnuta pracovníkům SZPI součinnost při výkonu kontroly. Pracovníkům SZPI nebyl umožněn vstup do výrobních a skladových prostor, a to ani za asistence policie," dodala. Kontroloři podle ní tedy nemohli ověřit, zda firma uváděla zakázaná vína do oběhu, nebo ne. "Dále nebylo možné provést kontrolu evidenčních knih," doplnila.
   

 

Podle Bartíka se kontroloři pokusili v minulých týdnech o kontrolu ve firmě třikrát. Prý však dopředu neinformovali o svých plánech, takže je v Templářských sklepech nemohla přijmout oprávněná osoba. "SZPI ignoruje právního zástupce Templářských sklepů Čejkovice," dodal Bartík.

 

Ve sporu inspekce a vinařské firmy se jedná o víc než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Firma Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítla stáhnout z trhu. 

 

Firma prý původ zmíněného vína prověřovala prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. "Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let," uvedl již dříve ředitel Templářských sklepů Pavel Pastorek. 

 

Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o., která se však na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

 

Při samotné výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny. 
    

 

Objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.

  

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
14.12.2010 - 07:17:27

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.