GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.09.2018, svátek má Darina
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Ke štědrovečerní rybě si dáme nejčastěji Ryzlink vlašský

 

 

Průběžný výsledek ankety o nejoblíbenější víno ke štědrovečernímu stolu
 

 

ilustracni foto

V uplynulých dnech pobíhala na webových stránkách Vína z Moravy, vína z Čech (www.wineofczechrupublic.cz) anketa s otázkou - Jaké víno budete mít ke štědrovečerní rybě? Favoritem se stal Ryzlink vlašský, který preferuje cca 22% návštěvníků stránek. Tuto volbu schvaluje i Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, a připojuje také několik dalších doporučení třeba na vína k méně obvyklým úpravám ryby či jiným typicky vánočním pokrmům.
 

 

Sekt na přípitek i k polévce


Ke štědrovečerní večeři určitě patří i přípitek. Aperitiv nejenže zdůrazní význam slavnostního okamžiku, ale také příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomuto účelu se nejlépe hodí jakostní šumivá vína neboli sekty. Pokud chcete dát na doporučení zkušených sommelierů, vybírejte pro tuto příležitost sekt suchý (láhev s označením brut). Ti, co preferují sladší vína, ale samozřejmě nemusí svým chuťovým buňkám cukr upírat. Stačí, když zvolíte sekt s jeho vyšším obsahem, tzv. demi sec.


Tradice velí začít celé menu rybí polévkou a pro ty, kteří nechtějí vína příliš střídat, mám dobrou zprávu. Suchý sekt skvěle doplní i ji. Pro pravé gurmány však existuje ještě další řešení - vyzrálé Neuburské nebo Rulandské bílé. Mnozí z nás však nemohou rybí polévku ani cítit a raději ji proto nahradí zeleninovou klasikou. V takovém případě nezbývá než vřele doporučit suchý nebo polosuchý Müller Thurgau či ryze českou odrůdu Aurelius, jejíž vůni odborníci pojmenovávají kdoulově-lipová a chuť kořenitá.


Čím zapít kapra


Ať už se na Vašem štědrovečerním stole pravidelně objevuje smažený kapr nebo vepřový řízek, zcela určitě tam nechybí bramborový salát. Obě varianty slavnostní večeře jsou relativně výrazné pokrmy, a proto i víno by mělo být dostatečně výrazné, aby s jídlem vytvořilo ten pravý harmonický celek. Vhodná jsou bílá vína s chutí tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou příchuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay, Hibernal nebo Ryzlink vlašský.


Staročeský recept na kapra na černo si žádá něco opravdu zvláštního. Bílé víno musí být výrazné v aroma a chuti, suché nebo polosuché u červeného vína spíše očekáváme jemnost, sametovost a příjemné ovocné až marmeládové tóny. Z červených vín by se nejlépe hodilo lehké Svatovavřinecké či Modrý Portugal, z bílých vín pak doporučuji sáhnout po odrůdě Malverina s typickým skořicovým buketem.


Někdy se na štědrovečerním stole objevují i jiné druhy ryb než kapr. V jejich případě platí pro výběr vína jednoduché pravidlo - ryby sladkovodní jednoduše dušené na másle či víně si žádají bílá vína - Ryzlink vlašský nebo Veltlínské zelené, chuť mořských ryb zase skvěle doprovodí vína růžová. K lososovi či tuňákovi ochutnejme růžové z Frankovky, Zweigeltrebe nebo Cabernetu Sauvignon.


Ostatní pokrmy


K období vánočních svátků neodmyslitelně patří také další kulinářské speciality české kuchyně. Asi téměř každému se vybaví pečená kachna se zelím a také houbový kuba. První z pokrmů je těžký a velmi chuťově výrazný, a proto jako ideální doplněk vyžaduje hutné extraktivní červené víno. Tuto funkci dobře splní odrůdy Merlot nebo Zweigeltrebe. Houbový kuba, taktéž relativně výrazný pokrm, si žádá bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené. Samostatnou kapitolu vánočních pokrmů zcela jistě tvoří cukroví, které je natolik rozmanité, že lze jen těžko dát konkrétní doporučení. Obecně však platí, že kombinace sladkého jídla se sladkým vínem je dobře harmonická a tudíž se k cukroví hodí vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, jako jsou výběry z bobulí a vína ledová a slámová. K vánočnímu pečivu obsahujícímu ořechy můžete popíjet třeba jemně muškátový Irsai Oliver, ke kokosu zase skvěle ladí odrůda Aurelius. Zrálo-li víno v sudech typu barrique, můžeme se těšit na chuťové tóny lesního medu, skořice, mandlí a kokosu.


Pro každého něco


Stejně jako sommelier najde celou řadu vín vhodných ke slavnostní tabuli, vybírali také návštěvníci stránek Vína z Moravy, vína z Čech z širší nabídky. Přestože se nejpreferovanějším vínem stal Ryzlink vlašský, nebylo jeho „vítězství" zcela jednoznačné. S 18 % se totiž druhý umístil Ryzlink rýnský, s 15 % třetí Rulandské šedé, s 13 % čtvrtá Pálava, s 10 % páté Veltlínské zelené atd.. Jak je z ankety patrné, kolik lidí, tolik různých chutí, tolik velmi odlišných odrůd vín. A právě v tom jsou moravská a česká vína nedostižná. Jsou totiž mimořádně rozmanitá v odrůdách, chutích i vůních a to pravé nejen ke slavnostnímu stolu si mezi nimi dokáže vybrat úplně každý.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
22.12.2010 - 09:47:53

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.