GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.09.2018, svátek má Jaromír
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Ve Francii začala kampaň na obranu korkových zátek na víno

 

ilustrační fotoPodle heslem "Stále napodobované, nikdy dostižené" začala ve Francii kampaň propagující tradiční korkové zátky na víno. Národní federace výrobců a zpracovatelů korku se tak chce bránit náporu plastikových zátek a šroubovacích uzávěrů, které jsou dnes už i ve Francii na každé desáté láhvi s vínem a v zahraničí na třech z deseti lahví.


Kampaň se opírá o průzkum, podle něhož dává korkovým zátkám přednost víc než 89 procent francouzských konzumentů vína. Pro víc než 80 procent je korková zátka známkou kvality vína, umožňuje lépe zachovávat jeho vůni a zajišťuje jeho lepší konzervaci. Plných 96 procent dotázaných také oceňuje korkové zátky jako ukázku tradiční řemeslné dovednosti.


Akce zahrnuje kromě jiného poutače, prodej reklamních předmětů a informační kampaň na internetu, kde na speciální stránce propagují kvality korku manekýnka a manekýn svlékající se z oblečení a prádla vyrobeného plně z tohoto materiálu. Součástí je také sběr použitých zátek pro jejich pozdější recyklaci v první továrně svého druhu, postavené nedávno v Portugalsku.


"Není náhoda, že velké vinařské společnosti uzavírají svá nejlepší vína korkem, zatímco plastik ponechávají pro vína třetí nebo čtvrté kategorie," citoval list Le Parisien Jeana-Marie Aracila z odborové federace "korkařů".


Aracil také řekl, že jeden z cílů kampaně je bojovat proti obavám, že korkové zátky mohou být ve víně cítit. Podle něho bylo v tomto ohledu od roku 2000 dosaženo velkého pokroku, takže problém, "který se nevyhýbá ani zátkám plastikovým", může být jen u jednoho procenta zátek.


Korkové duby, z jejichž kůry se zátky dělají, se pěstují hlavně v Portugalsku a dále ve Španělsku, Itálii, Alžírsku, Tunisku a v jižní Francii. Ve Francii pracuje v tomto odvětví 8000 lidí.

 



 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
04.06.2010 - 08:15:57



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.