Pardubický pivovar Pernštejn chce letos vyrobit 80.000 až 100.000 hektolitrů piva, v roce 2009 jeho výstav činil zhruba 60.000 hektolitrů. Větší odbyt má zajistit zviditelňování výrobce i jeho produktů a zvýšený export. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Jan Kvasnička.
"Minulý rok, pro většinu pivovarů nejhorší, nám vypadl export a nepodařilo se nám naplnit plán," uvedl Kvasnička, který firmu vede od poloviny loňského roku. Hlavní importér z oblasti bývalého východního Německa přestal pivo odebírat, čímž pivovar přišel o odbyt přibližně 30.000 hektolitrů ročně. Letos chce vedení společnosti vývoz zaměřit hlavně na Slovensko, méně pak Švédsko, Itálii, Slovinsko, Chorvatsko, možná i Kanadu, Rusko a znovu Německo. Loňský zisk firmy se předběžně odhaduje na sedm milionů korun, rok předtím skončila s nulovou bilancí.
Pivovar v současnosti vyrábí deset druhů piva včetně nealkoholického typu Backer a devatenáctistupňového tmavého piva Porter. Novinkou je jedenáctka Ozzobír inspirovaná postavou Ozzáka v podání Martina Dejdara v sitcomu Comeback televize Nova. V současnosti je k dostání v lahvích ve firemních prodejnách, postupně by se měl prodej rozšířit do sítě velkoprodejen, po zahájení výroby sudového piva v červnu i do restaurací, řekl Kvasnička. Produkce v plastu nebo plechovkách se podle něj firmě nevyplatí.
Vedení firmy chce pivovar a jeho výrobky více zviditelnit. Kromě Ozzobíru by k tomu měla sloužit také akce pro děti, účast na hudebních festivalech, soutěže nebo projekce snímku Občan Havel přikuluje v areálu pivovaru během pardubické části filmového festivalu Febiofest v dubnu.
Pivovar Pernštejn byl založen v roce 1871, jeho kapacita činí 360.000 hektolitrů, nikdy však nebyla plně využita. Strukturu akcionářů Kvasnička nechtěl zveřejnit, neboť akcie jsou vydány na jméno. Minulý rok jej ve výstavu předstihl menší pivovar v Hlinsku, který na tuzemský trh dodal přibližně 80.000 hektolitrů. Větší produkci měl i Měšťanský pivovar v Poličce s více než 68.000 hektolitry piva.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: ČTK
23.03.2010 - 14:36:57
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...