GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Staropramen má nového vlastníka. Molson Coors koupil za 3,5 miliardy dolarů StarBev

 

 

ilustracni fotoSeveroamerická společnost Molson Coors Brewing Company koupila mateřskou skupinu Pivovarů Staropramen - společnost StarBev. "Jsem přesvědčen, že to povýší StarBev na vyšší úroveň," řekl A. Beyens, generální ředitel StarBev. "Pivní trh střední a východní Evropy je pro nás atraktivní," dodal P. Swinburn, prezident Molson Coors.


V roce 2011 dosáhla pivovarnická skupina StarBev tržeb téměř jedné miliardy dolarů. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) činil 322 miliónů dolarů.


Kupní cena představuje přibližně jedenáctinásobek EBITDA.


O firmu se zajímalo hned několik zájemců. Zvítězil Molson Coors Brewing Company, kanadsko-americká společnost která nakonec utratila za StarBev 3,54 miliardy dolarů.


"Akvizice StarBev dokonale zapadá do strategie Molson Coors rozšiřovat naše portfolio prémiových značek a naši působnost na rostoucí trhy po celém světě," řekl Peter Swinburn, prezident a generální ředitel Molson Coors.


"Pivní trh střední a východní Evropy je atraktivní, vykazuje silné historické trendy a růstový potenciál, protože se celý region vrací k růstovým číslům, která byla vykazována v období před zahájením krize," dodal.


"StarBev, jednička na trhu v oblasti CEE, poskytne Molson Coors skvělou platformu pro růst a vynikající základ, ze kterého budeme moci rozšiřovat naše klíčové značky, jako například Carling do střední a východní Evropy. Staropramen, mezinárodní vlajková značka StarBev, rovněž rozšíří naše portfolio na některých současných a budoucích trzích."


Staropramen má šanci na nové trhy


Po akvizici společnost Molson Coors očekává, že z růstových a nově se tvořících trhů bude plynout podstatně vyšší část celkových příjmů společnosti. U trhů zemí střední a východní Evropy se očekává, že budou těžit z dlouhodobého pozitivního vývoje spotřeby na hlavu.

 

Peter Swinburn pokračuje: "Realizace cílených akvizic, které rozšiřují naši globální přítomnost a zvyšují hodnotu pro akcionáře, je klíčovým pilířem naší růstové strategie. Naším závazkem je být disciplinovaným kupcem. Věříme, že tato akvizice, která je po finanční stránce působivá a splňuje veškeré naše požadavky na návratnost kapitálu, odpovídá právě těmto cílům."


Molson Coors očekává, že transakce začne přinášet své ovoce během prvního celého roku a že do roku 2015 získá provozními synergiemi přibližně 50 miliónů dolarů před zdaněním, především díky efektivitě výroby, nákupu, systémů a souvisejících oblastí.


Čeká se na schválení regulátorem


Transakce musí být nejdříve schválena některými evropskými orgány pro regulaci hospodářské soutěže a očekává se, že bude dokončena ve druhém čtvrtletí 2012. Po dokončení transakce bude StarBev působit v rámci Molson Coors jako samostatná obchodní jednotka a i nadále bude sídlit v České republice.


Molson Coors již disponuje finančními prostředky, které použije na uzavření celé transakce. Při současných směnných kurzech se očekává, že trvalé financování bude tvořeno 3,0 miliardami USD v hotovosti a dluhu, a dalšími 500 milióny EUR (667 milióny USD) v převoditelném dluhu poskytnutém prodávajícímu, jenž mu umožní zapojit se do budoucího nárůstu.


Molson Coors očekává, že si po uzavření této transakce zachová svoje investiční ratingy.


Za hlavního finančního poradce si Molson Coors zvolila Morgan Stanley & Co. LLC. Barclays Capital a Deutsche Bank Securities spolupracovaly jako spolupracující finanční poradci. Morgan Stanley Senior Funding, Inc. a Deutsche Bank Securities zajišťují pro realizaci celé transakce dluhové financování.


Právním poradcem Molson Coors je společnost Kirkland & Ellis LLP.


Za hlavního finančního poradce si Molson Coors zvolila Morgan Stanley & Co. LLC. Barclays Capital a Deutsche Bank Securities spolupracovaly jako spolupracující finanční poradci.


Morgan Stanley Senior Funding, Inc. a Deutsche Bank Securities zajišťují pro realizaci celé transakce dluhové financování. Právním poradcem Molson Coors je společnost Kirkland & Ellis LLP.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Karel Tinl, eko
04.04.2012 - 09:39:12

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.