GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovar Bakalář mění majitele. Čeká ho ruská rošáda

 

svetly-lezakZadlužený a v mnohamiliónové ztrátě zabředlý Pivovar Bakalář mění majitele. Ruský podnikatel Alexander Olenin, který stojí za majitelem pivovaru společností Czech Brewery, respektive jejím na Kypru registrovaným vlastníkem společností Willgrade Engineering Limited, dojednává prodej zatím nezveřejněným dalším ruským investorům.


Obě strany už podepsaly smlouvu o smlouvě budoucí a k převodu by mělo dojít v nejbližších týdnech. „Původně vyjednávala o koupi Bakaláře skupina K Brewery, ale rozmysleli si to. Volba nakonec padla na ruské zájemce," uvádí jeden ze zdrojů HN.


Ředitelka rakovnického pivovaru Ajgul Steinbachová se nechtěla k věci vyjadřovat. „Vyjádříme se později," uvedla bez dalších podrobností.


Rakovník by se do rodiny K Brewery hodil


Původní zájem skupiny K Brewery potvrdil Otakar Binder, manažer této společnosti, které u nás patří už sedm středních a menších pivovarů. Rakovník by zapadl do portfolia skupiny především svou polohou - na západ od Prahy dosud nemá K Brewery žádný pivovar.


„Byli jsme už připraveni k podpisu smlouvy, ale na poslední chvíli jsme si to rozmysleli," říká také bez dalších podrobností Binder. Podle některých informací odradilo skupinu K Brewery blokování části majetku Pivovaru Bakalář věřiteli.


Ruský podnikatel Olenin byl po kanadské společnosti International Brewery Company druhým vlastníkem, kterému se podařilo provoz pivovaru rozhýbat - poté, co byl od konce devadesátých let uzavřený. Ztráta ale narůstala. Předloni vykázala společnost Czech Brewery ztrátu 31,5 miliónu korun, loňská čísla pivovar nezveřejnil, ale podle informací HN nejsou o moc lepší.


Loňská produkce víc jak 13 tisíc hektolitrů sice zdaleka nedosahuje instalované kapacity kolem 200 tisíc hektolitrů, ale Bakalář dokázal až třetinu uvařeného piva vyvážet. Export by měl být podle informací HN pro pivovar zásadní i pod novým vlastníkem - tradičně vařené a kvalitní české pivo má najít uplatnění především na ruském trhu.


Pivovary čelí propadu spotřeby

 

Bakalář není jediný pivovar, který u nás s obtížemi bojuje s ekonomickou krizí a celkovým - letos až desetiprocentním - propadem spotřeby piva.


Například obrovská kumulovaná ztráta Pivovaru Vyškov se stala argumentem pro ministerstvo zemědělství, které rozhodlo tento státem vlastněný pivovar od července uzavřít. Kvůli údajné „nerentabilitě" zavřela trojka trhu skupiny Heineken své pivovary v Kutné Hořeje a Lounech.


Prodej piva viditelně klesá i největším pivovarnickým skupinám na trhu, včele s Plzeňským Prazdrojem. Na druhé straně ale některé menší a středně velké pivovary jako třeba Bernard, Černá Hora, Svijany nebo Zubr letos hlásí nárůst prodeje.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
24.06.2010 - 11:28:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.