Pivovar Chotěboř v Chotěboři na Havlíčkobrodsku plánuje ve druhém roce své existence výstav kolem 10.000 hektolitrů. V novém závodě se pivo vaří od loňského léta, do konce roku bylo vyrobeno 3300 hektolitrů. Některé zásilky už směřovaly i do zahraničí, například do Irska. Teď se zvyšuje vývoz na Slovensko. Podnik chce ale především posilovat svoji pozici v regionu, sdělil dnes ČTK ředitel pivovaru Richard Moravec.
Na Slovensko se bude vozit kolem 200 hektolitrů piva měsíčně. Lahvové pivo budou nabízet například velké obchody v Pezinku a v Popradu. Kompletní sortiment všech druhů piva Chotěboř bude čepovat restaurace v Bratislavě. Pivovar vaří pět druhů piv - světlou desítku, světlou a tmavou dvanáctku, Speciál a nealkoholické pivo Patron. Pivo se vaří typickou českou technologií, uvedl ředitel.
Pivovar přibližně za 30 milionů korun vznikl loni v chotěbořské průmyslové zóně. Za rok může uvařit až 25.000 hektolitrů piva.
Vysočina má teď čtyři větší pivovary, a to v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Humpolci. Jejich roční výstav se pohybuje od dvou desítek tisíc hektolitrů po 204.000 hektolitrů, jež loni uvařil humpolecký Rodinný pivovar Bernard. V kraji funguje také asi pět minipivovarů, které za rok uvaří několik stovek nebo nejvýš několik tisíc hektolitrů zlatavého moku.
Autor: ČTK
30.04.2010 - 10:39:03
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...