GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovar Vyškov nikdo nechce, zůstal na ocet



Pivovar Vyškov Třeboňský pivovar Regent vzdal soutěž o státní Pivovar Vyškov. Ministerstvo zemědělství chce dál hledat nájemce. Neví zatím jak.




Pivovar Vyškov čeká další období nejistoty. Stát, respektive ministerstvo zemědělství, zrušilo minulý týden výběrové řízení na provozovatele tohoto jednoho ze dvou erárních pivovarů v Česku. Jediný zájemce, který postoupil do druhého kola - třeboňský pivovar Bohemia Regent - nevyužil možnosti a nepodal finální nabídku.



Stát podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka snahu o hledání zájemce nevzdává. "Ministerstvo má nadále zájem vyškovský pivovar pronajmout," vyjádřil se včera Vorlíček. Jakým způsobem a co bude následovat, ale neupřesnil. Vyškovský pivovar je řadu let ve ztrátě, jeho produkce klesá, ale nemá dluhy. Stát ho ale nemůže prodat kvůli nevyjasněným restitučním nárokům církve, které objekty pivovaru v minulosti patřily.


"Na chodu pivovaru se nic nemění," reagoval také bez dalších podrobností ředitel Pivovaru Vyškov David Kaprál. Vedení pivovaru, v jehož čele se za poslední roky vystřídalo několik ředitelů, dělá vše pro zlepšení pověsti vyškovského piva. Pivovar vaří devět značek, od nealkoholického Alkostop po šestnáctistupňový speciál Jubiler s obsahem 7,5 procenta alkoholu. Vyškovské značky jako tmavý Havran nebo speciál Granát získaly první místa na několika degustačních soutěžích.



Pivovar také rozšiřuje síť svých prodejen. "Čelíme ale bohužel negativnímu vnímání našich značek z minulosti," vyjádřil se nedávno předseda představenstva celé společnosti Jihomoravské pivovary Vyškov Zdeněk Řehák.


reklama:



Negativní vnímání značek z Vyškova se projevilo i postupným propadem tržeb. Ty loňské pivovar ještě nezveřejnil, ale v roce 2008 utržil podle databáze ČTK 40,6 milionu korun. To je zhruba šestina obratu z roku 1995. Viditelně klesala i loňská produkce. Loni uvařili ve Vyškově 25 tisíc hektolitrů, před osmi lety to bylo téměř 80 tisíc hektolitrů za rok.



Dostat pivovar do černých čísel je v současné situaci podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého hodně složitý úkol. "Nedivím se, že výběrové řízení na provozovatele zkrachovalo. Loni celý pivovarnický trh klesl podle předběžného odhadu o nějakých pět procent a letos propad spotřeby pokračuje. Většina piv je dnes poměrně ve vysoké kvalitě a hledat skulinu na trhu v podobě různých speciálů a jiných novinek je skoro nemožné. V nynější konkurenci je nesmírně obtížné se prosadit," vysvětluje Veselý.



O poznání úspěšnější je druhý ze státem ovládaných pivovarů - léta ziskový Budějovický Budvar, který loni uvařil skoro 1,3 milionu hektolitrů a o procento zvýšil tržby na 2,13 miliardy korun. Zatímco vyškovského pivovaru se stát chce zbavit, v případě Budvaru jsou už někdejší plány na privatizaci zapomenuty. Kvůli komplikaci s převodem ochranných známek, ale chybí už i politická vůle Budvar prodat.




Pivovar Vyškov



25 000 hektolitrů piva uvařil loni Pivovar Vyškov. Je to zhruba třetina objemu, jaký vyprodukovali Vyškovští před osmi lety. Předloni dosáhly tržby necelých 41 milionů korun.



1 zájemce, a to třeboňský Bohemia Regent, se přihlásil do tendru na provozovatele ztrátového Pivovaru Vyškov. Ze soutěže na poslední chvíli odstoupil.



1 ze 2 státních pivovarů - to je Pivovar Vyškov s klesající produkcí i tržbami. Druhý - Budějovický Budvar - uvařil loni 1,3 milionu hl a zvýšil tržby o procento na 2,13 miliardy korun.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
18.02.2010 - 09:09:00



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 2 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.