Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender završil sérii čtyř regionálních kol. Barmani a výčepní plzeňského ležáku z celé Moravy dnes změřili své dovednosti v brněnské restauraci Tuřanská Beseda. Vítězem se stal Jakub Šrubař z restaurace Dům vína U Datla ve Frýdku - Místku. Právě vítěz klání a další čtyři nejlepší si zajistili postup do celostátního kola, které se uskuteční v Plzni 4. srpna. Celkově v Brně soutěžilo 23 výčepních, z toho 8 žen.
"Už můj dědeček provozoval hospodu. Práce výčepního byl můj sen, chtěl jsem pokračovat v jeho práci, i když rodiče byli dlouho proti," říká Jakub Šrubař a dodává: "Mým cílem v regionálním kole bylo umístit se mezi pěti a postoupit, vítězství mě příjemně překvapilo. Pivo miluju a snažím se pozvednout úroveň pití piva u nás na Moravě. V hospodě, kde pracuji, máme slogan ´Zde pivo čepujeme na hladinku, čepice nosíme na hlavě´."
Brněnské kolo přivítalo nejlepší výčepní „plzně" z celé Moravy. Další regionální kola proběhla v tomto týdnu v Plzni, Praze a Benešově. I z nich postupuje vždy pět nejúspěšnějších. Společně tak utvoří elitní dvacítku, která se utká v Plzni 4. srpna v národním finále. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos na začátku října v Plzni a Praze.
„V moravském regionálním kole nás nejvíce zaujalo, že všichni soutěžící servírovali pivo s úsměvem," komentoval průběh soutěže v Brně starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodal: „To odpovídá slovům jednoho z účastníků předkol soutěže, kterými odpověděl na otázku, proč se má pivo servírovat s úsměvem. Odpověď byla stručná ´bo s kyselým ksichtem nechutná´. Ale nyní vážně k vítězi. Jakub Šrubař splnil vše, co jsme očekávali od vítěze. Vedle perfektního čepování nepustil moderátora ke slovu."
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 výčepních a barmanů z celé České republiky. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 30-35 nejlepších výčepních.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender všem zájemcům otevírá nové možnosti. Titul nejlepšího výčepního je prestižní nejen pro jeho nositele, ale je i přínosem pro restauraci, kde jeho majitel působí. Prokazatelně zvedá tržby a zajišťuje zájem veřejnosti. Soutěž je výzvou také pro ženy. V loňské konkurenci dalších 250 výčepních z Čech, Moravy a Slezska se v národním kole probojovala na druhé místo Jana Zachariášová z brněnského VŠK Terč, a svým úspěchem vyvrátila předsudky, že je výčepnictví ryze mužskou záležitostí.
Postupující do celostátního kola:
Jakub Šrubař, Dům vína U Datla, Frýdek-Místek
Jan Matoušek, Hostinec U Bláhovky, Brno
Jan Najman, Plzeňská pivnice, Kroměříž
Pavel Matula, Pivnice U Čápa, Brno
Vít Školl, Hostinec Tuřanská Beseda, Brno-Tuřany
Bližší informace:
Vladimír Jurina, Plzeňský Prazdroj, tel. 724 617 886
Harmonogram 6. ročníku mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender
28. dubna-27. května: přijímání přihlášek
Začátek června: internetová kvalifikace pro výběr 35 soutěžících do každého ze čtyř regionálních kol
14.-17. června: regionální kola (Plzeň, Praha, Benešov, Brno)
4. srpna: celostátní kolo - národní finále (Plzeň)
4. -5. říjen: mezinárodní finále (Plzeň, Praha)
20.06.2011 - 11:37:47
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...